Sport

Ölänningen bevakar sitt tredje mästerskap

Innebandy-VM Artikeln publicerades
Jonathan Rudman från Färjestaden, numera Stockholm som bas, har varit på plats i Prag från mästerskapets start.
Foto: Privat
Jonathan Rudman från Färjestaden, numera Stockholm som bas, har varit på plats i Prag från mästerskapets start.

Öländskt slit på planen. Öländskt slit vid sidan av densamma. Jonathan Rudman är på plats i Prag och bevakar sitt tredje innebandymästerskap för sajten IBnytt.se.

– Det är gruvarbete deluxe, säger Färjestadensonen.

Världsmästerskapet nere i Prag är inne på sin sluthelg. Kim Nilsson har skänkt öländsk glans på planen, andra förväntas göra det som supportrar på läktaren under helgen.

Men det finns också ölänningar som är på plats i Prag av andra anledningar. Jonathan Rudman har följt Sveriges och Kim Nilssons framfart med nyhetsögon. Färjestadensonen bevakar mästerskapet för innebandysajten IBnytt.se, som han startade för två år sedan.

– Jag har ju själv spelat innebandy i hela mitt liv i Färjestadens IBK, världens bästa klubb. Så jag ville testa att bygga ett företag kring sporten. Det går bättre och bättre men än så länge är det inte inkomstbringande. Det blir rätt mycket tid som läggs ner under en säsong, lite väl mycket för att räkna timmarna. Men det är kul, säger 27-åringen.

Rudman fanns på plats vid herr-VM i Riga för två år sedan och dam-VM i Bratislava 2017. Det nuvarande innebandymästerskapet är hans tredje.

– Det är gruvarbete deluxe. Jag får lika vältränade vader och lår som Johan Wittberg, med alla dessa trappor, haha. Det är dock inte bara jobb. Jag hinner även med att njuta när jag är här, vilket är viktigt. Jag gör ju det för att det är en stor passion för mig.

Hur ser en vanlig mästerskapsdag ut för Jonathan Rudman?

– En klassisk dag är när Sverige spelar match. Då inleds dagen med att strukturera upplägget på sajt och sociala medier, samt stämma av nyhetsläget. Sen blir det spelarhotellet för intervjuer i lobbyn, vilket är väldigt bra anordnat av svenska förbundet.

– På matcharenan blir det jobb med artiklar som förbereds till dagen efter, sen fullt fokus på matchen. Efter den ska man kriga i mixade zonen för att få till intervjuer med spelarna innan det är dags att förflytta sig tillbaka till hotellet för att göra det sista och sedan försöka få in sex timmars sömn.

Låter inte som du hunnit avnjuta någon Staropramen?

– Jo, det går inte att vara i Tjeckien och komma undan öl. Det kostar ju mindre än en coca-cola här och på hotellet är det samma pris som vattnet. Så några har det blivit, men inte i den mängd som en ölänning skulle kalla för många.

Vad tror du om Kims och Sveriges chanser?

– Vi ska vara stolta över att vi har en ölänning på plats. Kim gör det bra, som alltid. Vi ska också komma ihåg att han brukar vara de stora matchernas man. Sverige är bästa nationen och kravet man kan ha är guld, även om det är mer ovisst än någonsin. Jag tippar att Sverige tar guld och vinner finalen med 7-3, säger Jonathan Rudman.