Sport

Öländsk världsmästare – bäst av alla i VM–finalen

Innebandy, U19–VM Artikeln publicerades
Ellen Bäckstedt med VM–bucklan.
Ellen Bäckstedt med VM–bucklan.

Ellen Bäckstedt var missnöjd trots storsegrar inför finalen i U19–VM i innebandy. Det fick finnarna sota för.

– Det blev en extra taggning. Jag ville bevisa vad jag kunde i finalen för att få ett rättvist slut på turneringen.

Matchens lirare i VM–finalen var öländska. Ellen Bäckstedt klev fram när det behövdes som mest. det var hon som såg till att Sverige drog ifrån med sitt 4–2-mål. Det var hon som satte spiken i kistan med 5–2 i början av sista akten.

– Äntligen släppte det. Det var så skönt och kul. Även om det viktiga inte är vem som gör målen kändes det jättebra när bollarna satt där, säger hon.

Detta trots att hon tidigare i turneringen gjort 14 poäng totalt. Med finalen blev det imponerande 17 pinnar.

– Första matchen mot Tyskland var bra men sedan fick vi det inte riktigt att stämma i min kedja de tre matcherna innan finalen.

Vad tänkte du då inför finalen?

– Det blev en extra taggning. Jag ville bevisa vad jag kunde i finalen för att få ett rättvist slut på turneringen.

Och när hon la i högsta växeln igen med kedjekompisen och före detta klubbkamraten Wilma Johansson – då var det aldrig något snack om var VM–guldet skulle landa. 7–2 till slut, sista målet var det Ellen som passade fram till.

– Vi har mött Finland så många gånger och har full koll på dem, även om de fick 1–0 och det blev lite nervöst så visste vi vad vi skulle göra, vi spelade spela runt och fick till det där rörelsemönstret som gjorde det svårt för dem.

Hur känns det att vara bäst i världen?

– Jag har inte hunnit smälta det än, inte fattat det än att jag varit med och vunnit VM–guld, säger Ellen dagen efter på flygplatsen för att åka hem från Schweiz, säger Ellen.

– Det känns bra och konstigt samtidigt att det är min sista ungdomsmatch. Nu börjar nya äventyr och steg i karriären.

Hur firade ni segern?

– Med dans och sång, vi skrek oss hesa och duschade tränaren. Fantastiskt kul. Sedan blev det vidare till en fin middag. Mamma och pappa var med här nere och kollade, det betydde mycket.

Ellen Bäckstedt.
Ellen Bäckstedt.