Sport

Nya utmaningar väntar Zlatan i Malmö: ”Blir otroligt spännande”

FOTBOLL Artikeln publicerades
Zlatan Azinovic trivs som målvaktstränare i MFF.
Zlatan Azinovic trivs som målvaktstränare i MFF.

Han har gått från en egen framgångsrik målvaktskarriär som startade i Persnäs till att lära upp nya målvaktstalanger i Sveriges största fotbollsklubb. Zlatan Azinovic är tillfreds med livet både på och utanför planen just nu.

– Ska jag var helt ärlig så trivs jag väldigt bra med tillvaron här i Malmö.

Som tioåring lämnade han norra Öland och Persnäs för att ta upp kampen om en plats mellan stolparna i Kalmar FF:s olika ungdomslag. Idag, tjugo år senare, är han målvaktstränare i den allsvenska giganten Malmö FF. Zlatan Azinovic har onekligen gjort en spännande klassresa i den svenska fotbollshierarkin med mellanlandningar i både Kalmar FF, Trelleborg och nämnda Malmö FF.

Efter en knäskada 2015 la Zlatan ner sin aktiva karriär och satsade på tränaryrket. Idag jobbar han som målvaktstränare på ungdomssidan i MFF, med inriktning på U17- och U19-lagen. Men han är också involverad i A-lagets verksamhet.

– Ja, i och med att Mathias (Nilsson) som står i U19 tränar med A-laget så har jag och Jonnie (Fedel, målvaktstränare i MFF:s A-lag, reds. anm) ett nära samarbete där vi checkar av hur det går för våra målvakter och så.

Att Malmö FF är en klubb med resurser som är långt större än någon annan förenings i Sverige märks även utanför planen enligt Zlatan.

– Ja det gör det. Ser man på Champions league-pengarna så har de investerats mycket i ungdomsverksamheten. Vi har ju akademierna och gymnasiet här i Malmö så man märker att det är stort. Spelarna får redan i tidig ålder hålla på med fotboll och många spelare i närområdet vill ju ta sig in här för de vet att det är en bra träningsmiljö.

Zlatan stormtrivs i Malmö och jobbar, förutom som målvaktstränare, som svenskalärare på klubbens akademi. Dessutom har han nyligen fått ett nytt uppdrag som han ser fram emot.

– Från och med i höst ska jag jobba som målvaktstränare för P17-landslaget. Det blir en ny utmaning som blir otroligt spännande. Jag gjorde ju några pojklandskamper som ung och nu får man återvända som tränare där.

Vilka mål har du för egen del framöver?

– Ska jag var helt ärlig så trivs jag väldigt bra med tillvaron här. Jag har de här klasserna i svenska där jag får ha undervisning och så får jag kombinera det med MFF och landslaget framöver. Först och främst ska jag göra det så bra som möjligt så får man se vad som händer framöver.

Vilka styrkor har du som tränare?

– Framför allt har jag erfarenheten. Man ska inte underskatta att jag har varit med i föreningar som Malmö FF, Kalmar FF och Trelleborg, så jag vet ju vad som krävs för att göra en sådan här lång resa.

– Men sedan har jag ju min lärarutbildning till hjälp också. Jag är en rätt bra pedagog som kan lära ut saker. För det spelar ingen roll hur mycket kunskap man har om man inte kan lära ut det.

De öländska rötterna finns kvar. Men han har ingen större koll på hur det går för moderklubben Persnäs längre.

– Nä, det har väl blivit mindre och mindre. Man följer väl några matcher då och då, men inte så mycket mer. Tyvärr har jag ju inte tidningen, för morsan och farsan hade ju alltid Ölandsbladet när man var hemma. Men nu blir det inte så mycket med det tyvärr.

En som möjligen kunde uppdaterat honom om den öländska fotbollen är Mörby-profilen och Bergas målvaktstränare Anders Larsson, som blev inbjuden av Zlatan att besöka MFF under två dagar för några veckor sedan. De båda känner varandra sedan tidigare och Larsson fick nu chansen att studera MFF:s målvaktsträning.

– Ja, vi tittade lite på U19-lagets träning och sedan var vi även på A-lagets träning där Jonnie snackade lite med honom, säger Zlatan.

– Anders är jättebra och vi trivs bra ihop så vi har lite kontakt. Det kan vara bra att träffas tränarkollegor emellan ibland och utbyta lite erfarenheter och så.

Slutligen, hur går det för MFF i Allsvenskan i år?

– Det var en tuff start, men med den nya tysken (Uwe Rösler) har man fått ordning på det. Även om det är många poäng upp till AIK i toppen så finns det en förhoppning om att man ska gå hela vägen. Topp tre säger jag.

Persnäs ligger i skrivande stund på en sjunde plats. Hur går det för dem då?

– Sjua? Då säger vi att de också kommer topp tre då, haha.