Annons

Ny rekordslakt i Hamburg – tackar nej till VM?

David Nilsson krossade sitt personbästa på marathon med drygt två minuter i Tyskland och är nu åttonde svensk genom tiderna.
– Det är OS nästa år. Nu när jag har den här formen är jag mest intresserad av att göra en ännu snabbare mara i höst.
Friidrott, löpning • Publicerad 29 april 2019
David Nilsson hade häng på svenska rekordet från 1983 med en mil kvar av loppet.
David Nilsson hade häng på svenska rekordet från 1983 med en mil kvar av loppet.

För två år sedan slog han till med personligt rekord på samma ställe, i Hamburgs marathon med 2.15,40. ÖB–sporten beskrev prestationen som en rekordslakt – en och en halv minut snabbare än sitt personbästa. Då kunde vi knappast tro att han att han skulle slakta det rekordet med ännu större marginal på samma ställe.

– Jag trivs där, det är en underhållande bana, det blir aldrig långtråkigt. Men jag insåg den här gången att det är ganska kuperat, det finns flera banor i Europa som är ännu snabbare.

Annons

Det var många i loppet som gick ut hårt men som fick det tufft i värmen mot slutet.

– Jag kände tidigt att jag hade en kanondag. Med snabba tider i början bygger man upp för väggen på slutet. Men jag ångrar inte så mycket de val jag gjorde i loppet som blev, jag kanske hade kunnat tjäna en halv minut med lite småjusteringar, berättar David.

David var under det svenska rekordet halvvägs med 1,04.36.

– Så snabbt trodde jag inte på före loppet men det kändes bra, jag var inte så skraj för tempot.

Upp mot tre mil hade både han och Adhanom Abraha möjlighet att damma till Kjell–Erik Ståhls klassiska rekordtid på 2,10.38.

– Det kändes inom räckhåll, jag visste att jag kunde tappa en minut. Den känslan ska jag bära med mig i träningen framöver.

Högbystjärnan mattades på slutet men inte värre än att han kunde gå in på 2:13:29, "rekordslakt” med två minuter och tio sekunder. Faktum är att David plockade fem–sex placeringar på slutet – klev förbi Abraha och blev tredje europé i loppet, 17:e plats totalt.

– Jag trodde väldigt länge att jag skulle klara under 2,12 och när man tappar så på slutet så blir det ingen glädjeyra i mål men i efterhand ger det verkligen mersmak att slå perset så stort.

David Nilsson checkar in som åttonde svensk genom tiderna på sträckan och tiden räcker med god marginal till att kvittera ut en VM–biljett. 2,16.00 är kvalgränsen till VM i september som avgörs i Doha, Qatar.

– Men det lutar mot att jag tackar nej till den platsen.

Annons

Han var med senast på VM i London och gick i mål som 52:a med tiden 2.22.53.

– Jag är inte sugen på att göra ett dåligt mästerskapslopp till, träna upp mig i varmt väder för att springa in på en 2:17–tid i VM.

Istället kan han sikta mot att slakta sitt marathonrekord lite till.

– Det är OS nästa år. Nu när jag har den här formen är jag mest intresserad av att göra en ännu snabbare mara i höst.

OS avgörs i Tokyo 2020, kvalgränsen var 2,12 senast det begav sig.

– Jag tror att det finns kapacitet för minst en och en halv minut bättre än loppet i Hamburg.

Även Ida Nilsson sprang loppet i Hamburg men hon tvingades bryta drygt halvvägs in, efter 1,15,56 på halvmaran. Då fick hon en plötslig smärta i vänster fot.

– Snopet, hon gick mot en tid på 2,33, under VM–kvalgränsen. Teorin efteråt var att hennes nya skor ströp till för hårt kring vristen, säger Calle Nilsson.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons