Sport

Mycket Mörby och RM i ÖB–elvan

Fotboll Artikeln publicerades
Jonathan Hildebrand i ÖB–elvan.
Jonathan Hildebrand i ÖB–elvan.

”Hon var det bästa från två världar. Som om ostbågar kunde vara både krispiga och sega samtidigt. ”

Dubbla segrar för RM:s herrar och en för RM:s damer, derbyvinst för Mörbylånga och ett kryss för damerna gör att lagen dominerar veckans ÖB–elva.

Josefine Lönn, Färjestadens GoIF (2)

Höll nollan borta mot Bromölla, efter att ha imponerat med fina utboxningar vid fasta situationer och vaket agerande när motståndarna gick på omställningar. En av anledningarna till att FGoIF tillhör de tre lag i serien som släppt in minst mål – bara två färre än överlägsna serieledaren Borgeby.

Ying Muangklam, Mörbylånga GoIF (1)

Stabil i mittförsvaret. Besitter en rutin och ett lugn som få kan matcha. Inte den som syns mest i matcherna men ofta den som tar klokast beslut. Ett syndrom som vi känner igen från både fotbollsplan och valspurt. I den sistnämnda är det rätt klokt att bara hålla flabben så att man inte gör bort sig – som mittback är det också bra att inte göra alltför vågade utspel.

Pelle Nilsson, Böda/Högby (1)

Byström–effekten i Böda/Högby. Fine. Men vi måste även slå ett slag för Pelle Nilsson–effekten. Har klivit ner som mittback – och som han gjort det. Det finns som bekant inte bara en järnman i familjen. Böda/Högby vann mot Trekanten med 3–2, tredje raka vinsten.

Ludvig Ekstrand, Hulterstads AIK (1)

Hulterstad imponerade inte men lyckades ändå knipa sin första seger efter sommaruppehållet i derbyt mot Högsrum. Ludvig Ekstrand lirar som mittback eller central mittfältare och var en av spelarna som tog tag i taktpinnen i andra där HAIK skapade så många lägen att de till slut inte kunde undvika att ta ledningen och vinna. Det innebär att laget är två pinnar från kvalplats uppåt – med en match mindre spelad.

Simon Larsson, Mörbylånga GoIF (1)

”Zico” kallad. Vilket smeknamn att leva upp till. Brasiliansk 70–talslegendar som kallades "den vite Pelé". Vass målskytt, lysande teknik och spelförståelse och mästerlig frisparksskytt. Men två saker gjorde aldrig Zico. Han vann aldrig VM och han vann aldrig mot Hulterstad. Det gjorde Simon Larsson i fredags med Mörby. En av de bästa i årets bästa halvlek dessutom. Och fortfarande ung nog att kunna vinna VM…

Amanda Ohlsson, RM IF (1)

Hon gjorde en ”Amanda Ohlsson–insats” konstaterade tränare Julius Sääf. Det inbegriper ruskig löpvilja, rivigt duellspel, bra spelförståelse och precisa passningar. Går också att kalla för mittfältsgeneral – men det skulle vara tråkigare. 2–0-seger mot Ramdala.

Magnus Jansson, RM IF (3)

Viktigt trendbrott för RM med 3–2-seger mot Tvärskog. Mycket tack vare att Mange Jansson ägde mittfältet på Runvallen. Mot Gullabo var han en av många som stod för en lysande offensiv uppvisning, behärskat med gott om tålamod lirade sig RM fram till chanserna.

Jenny Hedfors, Glömminge–Algutsrums IF (3)

Hon var det bästa från två världar. Som om ostbågar kunde vara både krispiga och sega samtidigt. Att hon sprang sönder motståndet behöver vi knappt skriva. Det är som brukligt. Men den här gången var det dessutom Jenny Hedfors som höll sig framme och gjorde två av målen. Södermöre avfärdades med 3–0.

Hampus Dorch, RM IF (3)

24–minutersmatcher passar det här energiknippet perfekt. Var omöjlig att stoppa på vänsterkanten och i boxen när läget kom. Räckte faktiskt med tolv minuter för ”Dorchen”. Det var så lång tid det tog att hitta nätet den här gången också mot Gullabo också. Dorch målade båda gångerna laget kom till Runvallen. Den här gången med betydligt bättre eftersmak. Sämre för motståndarna som pendlade totalt fyra timmar och 24 minuter och förberedde sig till två olika matcher – utan att få poäng.

Armin Huseinovic, Mörbylånga GoIF (3)

Utan att förta Mörbys laginsats. Armins avslut var av en annan dimension. Han vände först bort sin försvarare som det vore en Kalle Anka–tidning och prickade in 1–0-bollen stenhårt i burgaveln från utanför straffområdet. Sedan klev han genom hela Hulterstad från egen planhalva. Det såg bisarrt enkelt ut på film. Alla som prövat vet att det är typ omöjligt i verkligheten.

Jonathan Hildebrand, IFK Borgholm (3)

Borgholm imponerade och ”Jonte” något alldeles extra mot Läckeby. Låg bakom en sprudlande offensiv i första när IFK gasade iväg till 3–0. Vi sa innan säsongen att laget skulle vara bäst till våren. Som nykomling. Vi hade fel. Det är nu IFK briljerar som mest.

Veckans coach: Daniel Andersson, RM IF (3)

Två vinster i veckan, mot Tvärskog och Gullabo. Framför allt den andra kampen var en taktisk triumf, när RM mönstrade ett sylvasst anfall längs kanterna med mycket kraft i boxen. Precis enligt matchplan fixades vändningen med två nickmål. RM därmed upp i serietopp igen.