Sport

Magnus Anderberg: ”Tänk om man kunde bli klimatets Zlatan”

Krönika Artikeln publicerades

Tänk om klimatproblemen hade varit fotboll. Tänk om det funnits seriesystem där man tävlar i att sänka sina koldioxidutsläpp. Tänk om det funnits prestige i att flyga mindre och istället ta tåget. Tänk om det fanns poäng att tjäna för mig och dig om vi åt mindre kött från långt–bort–i–stan för att istället käka mer vegetariskt och närproducerat. Tänk om RM hade chansen att vinna serien om de bara slutade shoppa de där prylarna som vi egentligen inte behöver. Eller om SSG lyckades avgöra en rafflande slutstrid genom att låta våra pengar på banken föras över till aktier och obligationer som satsar på förnybar energi.

Jag vet att många av er sitter och skakar på huvudet just nu, muttrar rentav.

Jag vill egentligen inte skriva ordet klimatförnekare. För det är ett begrepp som journalister slänger sig med. Fortsätter traggla debatten om det finns något klimathot. Fast att all seriös forskning släppt den hörnflaggan och gått vidare.

Det var säkert många som förnekade att fotboll var en sport när de två första lagen i världen möttes. Nu kan domare i fotboll få skit om en felaktig straff eller offside. Men ingen förnekar att hela matchen äger rum.

Tänk om det varit som i fotboll. Att du som inte hade talang eller ork att spela. Eller du som lagt av efter många långa och trogna år i division 6. Rentav du som inte ens är intresserad av fotboll. Att alla ändå hade slutit upp och sett finalen i fotbolls–VM och hylla världens bästa spelare.

Tänk om det gick att bli lika mycket hjälte i den här världen för dig som är bäst på att rädda världen, som för dig som är bäst på att sparka fotboll. Klimatets Zlatan.

Jag skriver inte detta för att idealisera sportens värld. Jag skriver detta för att jag som sportreporter mer än de flesta inser vad vi människor kan åstadkomma genom vår tävlingsdjävul. Jag ser dagligen hur det brinner till hos ölänningar för att vinna en duell på Kvarnvallen, Skansenhallen och Glömmingelunden.

Jag tror inte fullt ut på folks välvilja. Även snälla människor äter biff. Jag tror knappast på marknadskrafterna. Just nu är det ofantligt många som tjänar pengar på att förstöra klimatet. Jag tror inte på folks förmåga till långsiktighet. Jag har inte ens själv planerat vad jag ska käka till lunch idag.

Jag tror att vi måste börja tävla oss till ett bra klimat. Exakt hur det ska gå till? Klimatets Champions league känns ju en bit bort. Men att tävla mot dig själv eller de i din omgivning kan göras i denna sekund eller nästa.

Modern teknik á la Runkeeper skulle kunna göra det till en folksport att spara bensin och odla egna kålhuvuden. Utmaningar i att minska matsvinnet skulle kunna ske både mellan dig och grannen och mellan byar som Glömminge och Algutsrum, Böda och Högby. Vem blir den första att vinna Kvarnligan i klimatsmarthet?

Tävlingsdjävulen kan göra revolution. Den där viljan att konkurrera och bli bäst borde kanaliseras mot det som faktiskt betyder något.

No offence, fotboll. Men det finns en rund, lite större pryl i solsystemet som lirar en match för sin överlevnad. Där kan vi alla spela roller som försvarare eller anfallare.