Sport

Magnus Anderberg: ”Aldrig haft så fel om Ölandsfotbollen – på ett bra sätt”

Fotboll Artikeln publicerades
Magnus Anderberg, sportchef Ölandsbladet.
Magnus Anderberg, sportchef Ölandsbladet.

Det återstår en omgång. Men redan nu kan vi konstatera att inte ett enda öländskt lag kommer åka ur sin serie. För första gången senaste decenniet.

Ölandsfotbollen

2017

Nedflyttning:

Mörbylånga GoIF (div. 6)

Kval nedåt:

Böda/Högby (klarade sig kvar i div. 5)

2016

Nedflyttning:

Mörbylånga GoIF (div. 5)

Persnäs (div. 6)

Kval nedåt:

Glömminge IF (åkte ner i div. 4)

RM IF (åkte ner i div. 5)

2015

Nedflyttning

IFK Borgholm dam (div. 4)

Kval nedåt:

RM IF (åkte ner i div. 4)

2014

Nedflyttning:

Färjestadens GoIF (div. 5)

Kval nedåt

SSG IF (åkte ner i div. 5)

2013

Nedlyttning:

Färjestadens GoIF (div. 4)

Böda/Högby (div. 6)

2012

Nedlyttning:

Färjestadens GoIF (Elitfyran)

IFK Borgholm herr (div. 6)

2011

Nedflyttning:

IFK Borgholm (div. 5)

Mörbylånga GoIF (div. 6)

RM IF dam (div. 4)

2010

Nedflyttning:

IFK Borgholm (div. 4)

Kval nedåt:

Mörbylånga GoIF (klarade sig kvar i div. 5)

IFK Borgholm dam (åkte ner i div. 4)

Mörbylånga GoIF dam (åkte ner i div. 5)

2009

Nedflyttning:

Glömminge IF (div. 5)

Visa mer...

Vad är det som hänt egentligen? På förhand såg det rent krasst ut att bli ett tufft år för öländsk fotboll – efter ett framgångsrikt 2017 var Glömminge–Algutsrum, Färjestadens GoIF och IFK Borgholm nykomlingar i sina serier. Stora bedrifter ett år brukar ha sin baksmälla.

GAIF, FGoIF och SSG:s herrar avfärdade de sista orosmomenten. För två helger sedan. Aldrig under min tid som sportreporter har Öland förskonat från degradering i fotbollen.

Och aldrig har jag haft såhär fel – på ett bra sätt – om en säsong.

När jag nu ser tillbaka på mina förhandstips i Fotbollsbladet så har jag underskattat åtta av de öländska dam– och herrlagen. Något som borde vara en omöjlighet för en notorisk glädjetippare som mig. För det kan jag erkänna. Men jag skyller på de öländska tränarna. Som ”Glömmer” bort att nämna spelarna som lämnat truppen och att det är en haltande b-trupp från fastlandet som de krossat med 2–1.

Hotet om negativt kval är som höstvindarna. Vi sitter inne och stirrar ut. Det ser förvillande skönt ut. Är sommaren tillbaka nu? Vi kliver ut. Solsken i blick. Tar av oss jackan. Blundar. Njuter. Innan vindpusten. Den där som penetrerar solen och värmen och livsgnistan. Får oss att längta tillbaka till våren – då när allt var möjligt. Då när ”bolljäveln” fortfarande ville in i mål.

Nu är det inte konstigt att jag har så mycket fel. För det har varit ett unikt öländskt år. Senaste tioårsperioden har minst ett lag åkt ner. 2010 och 2011 var dystra öländska år med tre lag som åkte ur sina serier. Men värst var det 2016 i samband med serieomläggningen då Elitfyran försvann, höstvindarna var så brutala att hela fyra lag fick starta om i en lägre serie.

Men i år kan fotbollsöland lugnt fokusera på toppstriderna och positivt kval. Solsken i blick – utan den där penetrerande vindpusten.

Att det varit ett starkt öländskt år ser vi även på den så kallade Faslandskampen i samband med ÖB–elvan i torsdagstidningen. Öland har där plockat 114 segrar i skrivande stund kontra 78 för fastlandslagen inför sista omgången.

Vad beror det på då?

Som jag ser det har identiteten som vi anat i flera år nu rotat sig i flera klubbar. Och då tänker jag på den nivå som ligger ovanför spelsystemet.

Färjestadens damer lockar hiskeliga vinnarskallar, rutin från IFK Kalmar och spelare som säkert snart tar plats därinne. Glömminge–Algutsrums herrar har etablerat sig som ett lag för regionens högkvalitativa spelare. Böda/Högby litar stenhårt till sina egna produkter, nya och äldre. Mörbylånga och GAIF:s damer har tunna trupper men urstarka kompisgäng. Färjestadens och Borgholms herrar har efter omstart i lägre serier nu sylvassa ungdomar och lagmaskiner med ännu högre potential än i år.

Jag kan fortsätta ett tag till.

Detta samtidigt som vi på sikt anar att ett flertal fastländska lag tappat sina identiteter. Det är tuffa höstvindar på andra sidan bon. Medan vi sitter med höstjacka och långkalsonger och överraskas över hur varmt det är.

När det gick åt fanders 2010 och 2011 var det många öländska lag som famlade. Litade till att framgångarna skulle fortsätta per automatik. Ständig sommar. Den läxan är viktig att lära sig nu. Att det finns alltid en genomträngande höstvind runt hörnet. Var så säkra. Vi är på Öland för f*n!