Sport

Lundström vid rodret: ”Öland är ett föredöme för distriktet”

Fotboll Artikeln publicerades
Det blir förändringar i Smålands fotbollsförbund när Mikael Lundström tar över rodret för ungdomsverksamheten.
Foto: Mikael Lundström
Det blir förändringar i Smålands fotbollsförbund när Mikael Lundström tar över rodret för ungdomsverksamheten.

Från lilla Persnäs till Sveriges tredje största fotbollsdistrikt. Smålands fotbollsförbund värvar öländsk rutin. När Mikael Lundström axlar ansvaret över distriktets spelarutbildningen på pojksidan.

– Man ska inte behöva skjutsa ungarna över bron, säger Mikael Lundström

Mikael Lundström har trots sin ringa ålder varit tränar- och spelarutbildare i distriktet i tio år, representerat tre öländska klubbar och de senaste fem åren varit tränare i Kalmar FF:s akademi. I maj tillträdde han sin nya tjänst, som ansvarig över Smålands spelarutbildning.

– Mitt ansvar är att utveckla ungdomsverksamheten (12-19 år) i distriktet. Och framförallt se till så att utbildningen inom distriktet ser likadan ut. Jag kommer även vara ett bollplank till distriktets förbundskaptener och instruktörer säger Mikael Lundström.

Det har kommit nya krav från Svenska fotbollsförbundet för hur distrikten i landet ska bedriva sin ungdomsverksamhet. Det är alltså de nya kraven som Mikael Lundström måste förhålla sig till. Och ett stort förändringsarbete har påbörjats. Tidigare har det småländska distriktet bland annat haft ett uttagningsläger för 14-åringarna som ska tas ut till det nationella utvecklingslägret i Halmstad året efter.

– Det lägret var en selektering av spelare. Och från och med i år får vi inte göra det innan de fyllt 15 år. Så vi måste göra om upplägget en hel del. Distriktets förbundskaptener som tar ut spelarna till Halmstad kommer få ta sig ut till spelarnas hemmiljöer i större utsträckning.

Det här med elitsatsning och selektering i unga åldrar har länge varit en het potatis i svensk idrott, i synnerhet inom fotbollen. Visst kan det locka att placera sin 10-årige son i en elitklubb, som Kalmar FF. Men utbildningen är inte nödvändigtvis bättre där.

– Det finns faktiskt ingen rimlig förklaring till att skjutsa sin 10-årige son till Kalmar flera gånger i veckan. Klubbarna på Öland har minst lika bra spelarutbilning i den åldern. Det är först när man börjar komma upp i gymnasieåldern det är viktigt att få bättre träningsmiljö och bra motstånd.

Och den rutinerade Mikael Lundström har själv varit verksam i tre öländska klubbar (Persnäs AIF, Färjestadens GoIF, IFK Borgholm) ger öns klubbar beröm.

– Ungdomstränarna och -ledarna här på Öland är fantastiska. De är ett föredöme för övriga distriktet!

Öländsk ungdomsfotboll har inte bara föredömliga ledare.

– Tränarna här har mer tid för ungdomarna. I elitklubbarna blir man lätt en i mängden. Och här kan du många gånger få täcka upp för din lagkamrat. Det gör dig till en bättre fotbollsspelare! I en elitklubb är alla så pass bra att man inte behöver hjälpa sin lagkamrat på samma sätt.

Härnäst väntar utvecklingslägret i Halmstad för Mikael Lundström och hans team. De tar med sig sexton småländska talanger, födda -04, till det nationella lägret. Målet är att sex av de ska gå vidare till lägret på Bosön. Där ett pojklandslag tar form.

– Tyvärr har vi inga ölänningar i truppen till Halmstad. Men förra året tog sig PAIF-fostrade, Sebastian Nilsson,  sig vidare till landslagslägret på Bosön.

Mikael tipsar öländska talanger

1. Träna för din egen skull. Det ska vara kul. Plåga dig inte!

2. Hitta lagträning! Träna dubbelt så mycket som du spelar matcher. Vill klubben att du ska spela för flera lag i veckan ska du säga ifrån!

3. Stanna i hemmiljön! Lämna inte hemklubben förens du är 15-16 år. Tränaren har mer tid för dig där än vad tränarna i elitklubbarna har.

Visa mer...