Sport

Krävs ytterligare fem miljoner till Konstgräsplan

Fotboll Artikeln publicerades
Det blir möte om konstgräsplanen i Gårdby i slutet på maj.
Foto: FilippoBacci
Det blir möte om konstgräsplanen i Gårdby i slutet på maj.

– Det är inte realistiskt att inleda markarbete i sommar. Vi måste skaffa oss underlag för att fatta rätt beslut det här året, säger PO Johansson, konsult som jobbar med konstgräsplanen i Gårdby.

Fem miljoner är öronmärkta från kommunen. Projektet kan kräva det dubbla.

– Om skola och förening ansöker om pengar ihop finns betydligt större möjligheter.

fakta

Konstgräsplan i Gårdby

Steg 1: Skapa en gemensam bild genom möte den 31 maj med föreningar, skola och kommun.

Steg 2: Möte med Riksidrottsförbundet för support med ansökningar och projektunderlag.

Steg 3: Producera underlag, ritningar och kostnadsberäkningar.

Steg 4: Ta kontakt med externa finansiärer och skicka iväg ansökningar.

Visa mer...

Den 31 maj håller han i ett möte med representanter från föreningar, skola och kommunen.

– Det har varit mycket tyckande i den här frågan. Nu måste vi tillföra vetande, säger Per–Olov Johansson på Tomorrow Design i Gårdby.

Han är anställd konsult av Mörbylånga kommun för projektet med den Ölands nästa konstgräsplan i Gårdby, i slutet på januari klubbades den i budgeten för 2018.

– De där fem miljoner går inte att göra någonting för, men kommunen visar att de tror på projektet med den summan och då blir det möjligt att växla upp till det dubbla.

Allt gammalt snack om niomannaplan kan ni glömma nu om ni inte redan gjort det.

– Det måste bli en fullstor plan som godkänd upp till division 2-spel, annars är det meningslöst. Bara anläggningen av planen ligger på en kostnad av runt sju–åtta miljoner. Sedan tillkommer belysning och omklädningsrum och då är det snarare upp mot tio miljoner.

Är det möjligt att få in så stora pengar?

– Det kommer inte att gå att få in tillräckligt med pengar i bidrag om vi gör det bara genom föreningarna, konstaterar han.

– Om vi däremot kan göra en gemensam ansökning ihop med skolan så finns det betydligt större möjligheter. Det behövs en samsyn och att alla är med på tåget och därför behövs mötet 31 maj. Det låter kanske som en naturlig sak men det gäller att alla får säga sitt utan att man skriver folk på näsan.

Genom en bredare ansökan är förhoppningen att det går att få in pengar från såväl Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollsförbundet samt Sparbanksstiftelsen, Jordbruksverket, Boverket och Arvsfonden.

– I ansökningarna kan det krävas att det här projektet även är av samhällelig nytta för att gynna exempelvis hälsa och integration. Då finns det pengar, stöd och hjälp i landsbygdsprogram som jag tror att det kan vara möjligt att få ut till det här.

Det finns anledning att se över ritningarna och projekteringen av fotbollsplanen.

– Det behövs en flerårsplan, för tio år framåt. Vi måste tydligare planera var fotbollsplanen ska ligga i förhållande till var skolan eventuellt ska byggas ut.

En annan sak som måste kräver lite klarhet är driften av planen.

– Vi måste reda ut om kapaciteten finns i föreningarna eller om det är något som kan ligga på vaktmästare inom skolan.

När ÖB–sporten pratade med kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) i slutet på november konstaterade han att ”Allt måste fixas så att vi kan börja på markarbetet senast i sommar”.

– Det känns inte realistiskt. Och som jag har förstått det så är de fem miljonerna kommunen skjuter till del av en flerårsbudget, säger PO.

Vad är en mer realistisk tidsplan?

– Vi måste skaffa oss underlag för att fatta rätt beslut det här året och då gäller det att vi besked från ansökningar under hösten.