Sport

Klar för sitt första EM: ”Går för medalj”

Boxning Artikeln publicerades
Noah Nordby är en av tre svenska som är uttagna till ungdoms–EM i Ryssland.
Noah Nordby är en av tre svenska som är uttagna till ungdoms–EM i Ryssland.

På onsdagen blev det officiellt att Noah Nordby från Färjestaden är uttagen till ungdoms–EM i boxning i Ryssland.

– Noah är extremt teknisk, en av Sveriges absolut bästa. Det vågar vi skryta med. Och han slår hårt nu också, säger pappa – och landslagstränaren – Trond Nordby.

Han är en av blott tre svenska som får åka till ungdoms–EM för U–17, 8–17 oktober i ryska Anapa. De övriga är Alexis Fredriksson i 54 kilo och Kevin Scott i 60 kilo. Den sistnämnda är son till legendaren George Scott, som tog OS–silver 1988.

– Det är det häftigaste för mig än så länge i karriären, det är svinstort, säger Noah som tränar för Kalmar boxningsklubb.

– Det är en jättestor ära som vi kan ta med oss hela livet oavsett vad som händer, säger Trond.

Som uppladdning inför EM har Noah varit på tre landslagsläger – och ytterligare ett stundar innan EM. Det har varit flera svenska turneringar med guld i bagaget och fyra stora internationella turneringar i Finland, Ungern, Serbien och Litauen. Där har det blivit två silver och ett brons.

– Det har blivit mycket tävlingar. Att torska i finalen är jobbigt. Jag är rätt mycket vinnarskalle, säger Noah.

– Jag har säkert redan mött några av de som väntar i EM. Det är ju Ryssland och länderna från öst som är favoriter. Men klart att jag går för medalj.

Trond har varit huvudtränare tillsammans med Carlos Bermundez för damerna på senior–EM i maj 2017, nu är han med i Ryssland som förbundstränare, ihop med Mikael Broman som är head coach för svenska boxningslandslagets ungdomar och juniorer.

– Men det är Noah som är stjärnan.

– Han är kapabel till att ta medalj men det är mycket som ska klaffa med dagsform, psyke, motstånd, rätt sömn och toppning. Oavsett är det en fantastisk erfarenhet och en stor grej att få vara med om. Klart vi vill vinna på vägen men det är ändå som seniorer vi ska vara bäst.

16 år fyllda, men redan en kaxig meritlista. Han har boxats sedan 9–10 års ålder. Har över 100 matcher totalt. Tre SM–guld och två silver. Korad till Småland och Hallands bästa boxare fyra år i rad och massor av guld i de stora svenska turneringarna.

– Noah är en extrem talang, om jag får skryta för honom. Har varit i många år. Även träningstalang, Det är inte många som orkar träna såhär mycket i den här åldern.

Vad är dina styrkor som boxare?

– Jag skulle säga tekniken och rörligheten. Jag gillar en sådan boxare som Vasyl Lomachenko (Två OS–guld), han är väldigt teknisk.

– Du är extremt teknisk, en av Sveriges absolut bästa. Men du slår hårt nu också, inflikar Trond.

– Ja, innan var det större skillnad på min slagstyrka och teknik men nu när jag tränar hårdare kommer styrkan alltmer.

Han tog steget från diplomboxning förra året, där den attackerande boxaren inte får pressa motståndaren till defensiven utan måste avvakta med sina slag efter ett par träffar. Enligt Trond är det mellan 50–70 procent som slutar vid övergången till ordinarie boxning.

– Det blir mycket hårdare. Det är ingen domare som stoppar matchen om det blir för tufft.

Noah:

– Men det var ingen jobbig övergång för mig. Eftersom jag boxat ganska länge och har erfarenhet från boxning i Danmark och Finland så blev det ingen jättestor skillnad. Första matcherna var det väl lite annorlunda, att jag inte följde upp mina slag utan var nöjd när jag prickat.

EM först och främst. Men Noah har en rad med utstakade mål i övrigt för framtiden. I år är det SM–guld som gäller i U17–klassen. Sedan VM–medalj i U19 2020. Och en bit bort ligger OS–deltagande 2024.

– OS är mer en dröm än det är ett mål, säger Noah.

– En svår dröm, men inte orimlig, säger Trond.

Trond Nordby följer med sonen Noah till Ryssland som förbundstränare.
Trond Nordby följer med sonen Noah till Ryssland som förbundstränare.