Sport

Jansson: Det är skilda världar i FBC Kalmarsund just nu

KRÖNIKA Artikeln publicerades

Herrlaget gasar mot SSL-slutspel, toppetablering och Globen. Damlaget måste renoveras rejält för att den fortsatta SSL-satsningen ska kännas realistisk.

Det är skilda världar i FBC Kalmarsund just nu.

Det har gått en dryg månad sedan damernas kvalförlust uppe i Värmland. Laget hade fått SSL-biljetten i handen om man hade vunnit match två på hemmaplan, man hade också 4-4 mot Skoghall med tio minuter kvar av match tre i Hammarö Arena.

Just nu går det inte att INTE ställa sig frågan hur vårens snöpliga kvalnederlag kommer att se ut i backspegeln om typ fem år. Var det rentav den sista, stora chansen på några säsonger?

Målvakten Sanna Mangs är det senaste namnet på minuslistan. Innan dess har både Ellen Willsund och Stina Lindqvist tackat för sig, plus inhoppande Carolin Eriksson som enbart förstärkte laget under kvalet. Ofantliga mängder av rutin har försvunnit från den trupp som ”bara” skulle behöva spetsas till inför ett tredje försök att tränga sig igenom nålsögat till SSL igen.

Vill det sig illa så är det mer än en hel femma som försvinner från den gångna säsongens trupp. Framtiden för Matea Corkovic, som växt ut till en mycket pålitlig poänggörare, är fortfarande osäker på grund av hennes kommande jobbsituation. Ytterligare något namn sägs kunna försvinna.

Jag ska så klart inte måla fan på väggen för tidigt.

Talanger fyller på underifrån, där har klubben det gott ställt, och mycket kommer så klart hända under de närmaste månaderna innan laget ger sig ut på en ny allsvensk resa.

Men visst känns det som att satsningen fått sig en rejäl törn de senaste veckorna.

En köksrenovering var ursprungsplanen i den här FBC-villan, men nu behöver även golvet bytas i vardagsrummet, värmesystemet kärvar och på övervåningen börjar tapeterna lossna.

Hittills har nya tränaren Krister Carlsson tagit med sig Denise Nilsson och Maryana Stifanos från västkusten. Nyförvärvsduon svarade för 16 poäng tillsammans i seriekonkurrenten Lindås, ett lag som tog mindre än hälften av FBC:s allsvenska poängskörd.

De må vara unga och utvecklingsbara, men det går inte att sätta någon spetsstämpel där.

*****

I det andra omklädningsrummet har herrorganisationen haft längre tid på sig sedan sin säsong tog slut. Per Viberg och gänget har knappast legat på latsidan. På fredagen blev det känt att Anton Nilsson och William Larsson skriver nya kontrakt.

Truppen inför FBC:s andra SSL-år är i princip klar och musklerna har spänts rejält.

Den allsvenske stjärnbacken Tobias Lindström nämner ”Globen”, ”SM-guld” och ”några år” inom loppet av ett och samma pressmeddelandecitat och knappt någon höjer på ögonbrynen.

Det är väl ett tecken i sig, antar jag.

Kalmarsund skulle nu kunna bilda en hel femma med spelare som har sin historia i den gamla kvalantagonisten Salem. U19-kaptenen Albin Hedstål och backen Gustav Wadell knöts upp tidigt från Riksinnebandygymnasiet, bröderna Jesper och Tobias Lindström kom direkt från Stockholmslaget och sedan tidigare är Kevin Haglund på plats.

Oscar Rohlin, Craftstaden och målvakten Edin Omanovic, Växjö finns också bland de sex nyförvärven där 24-årige Tobias Lindström är äldst. Det är tydligt att FBC satsat ungt och förberett sig inför en kommande generationsväxling.

Det är väl också kring det ämnet man kan sätta ett frågetecken ur ”andrasäsongsperspektivet”. Nyförvärven har fina meriter, många har gjort det riktigt bra i allsvenskan, men ingen kan jämföras med den ryggsäck som Kevin Björkström bar med sig när han anlände förra året.

Ett sådant SSL-erfaret nyförvärv hade kanske behövts även inför den här säsongen.

Till sist: Känns det inte som att KIFAB Arena kommer precis lägligt i tiden för herrlagets truppbygge?

Den nya hemmaarenan kommer stå redo vid årsskiftet och det hade nästan känts som kaka på kaka om den varit klar redan till första säsongen i finrummet. Om nu någon av de mer rutinerade spelarna tvekade inför en fortsättning (läs: exempelvis kapten Johan Wittberg) så är jag övertygad om att den kommande flytten spelade en positiv roll i beslutet.

Vem vill inte spela ett SSL-slutspel inför 1500 åskådare?