Annons

Magnus Jansson: ”Det är ett deppigt besked”

Magnus JanssonSkicka e-post
KRÖNIKA • Publicerad 1 november 2018
Magnus Jansson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De öländska inomhuscuperna kommer att spelas med fullständiga futsalregler från och med kommande upplagor.
De öländska inomhuscuperna kommer att spelas med fullständiga futsalregler från och med kommande upplagor.

Kära öländska inomhuscuper.

Jag skriver till er för att ta farväl. I hela min aktiva karriär har vi känt varandra, umgåtts och skrattat. Nu får ni inte längre vara er själva, nu ska tydligen förändringens vindar ge tvärdrag över hallgolven.

Annons

Ja du, futsal, vår relation har inte börjat bra.

Annandagscupen i Färjehallen försvann. Mörbylångas turneringsarrangemang nere i Skansenhallen likaså. Jag hann spela båda. Sen dess har två vinterhelger varit heliga för de ölänningar, inklusive mig själv, som älskar inomhusfotboll.

Rälla sporthall i början av december, Borgholms sporthall ungefär en månad senare. Cuperna har stått stabilt, starkt och varit en gjuten tradition. Att de nu ska bli ”futsalierade” fullt ut är en förändring som jag har svårt att hitta något positivt i.

Det är ett deppigt besked, rent ut sagt.

Sedan ett par år tillbaka så spelar alla förstalagen i PAIF-cupen bara under en dag. Andralagen kvällskvalar in till huvudturneringen. Efter att den ultimata ändringen gjorts i upplägget så borde någon slängt iväg nyckeln till styrskåpet.

Fler moderna ändringar, regler och krångel behövs inte.

Det var länge sen en nyhet gjorde mig så gammalmodig som denna. Jag känner mig som Gustav Svensson på julafton. De öländska inomhuscuperna s k a ha stora mål. De öländska inomhuscuperna ska i n t e ha någon löjlig regel som förvandlar tre, fyra eller ens hundra frisparkar till en straffspark.

Om någon nu tvekade så kan jag klargöra att jag aldrig gillat futsal och dess regler. Jag tycker futsalkontrakten redan hade förstört tillräckligt mycket.

Reglerna kanske är bättre ur ett nationellt och proffsigt perspektiv, vad vet jag. Förmodligen är det så. Men finns det någon fördel lokalt? Nja, efter att ha funderat en del i frågan så är jag generös när jag säger att många matcher kan bli mer spännande.

Det är nya förutsättningar att bemästra, många matcher kommer bli målsnålare och skrällarna borde bli fler. Ska vi se till den senaste herrupplagan av PAIF-cupen så är det mycket möjligt att ett piggt Hulterstad tagit sig till final om en storspelande ”Jonny Puma” & Co haft ett mindre mål att försvara och skydda. Det säger sig själv.

Annons

Jag var inte med på filtbollarnas och väggvallningarnas tid. Jag har bara hört historierna. Men det ska tydligen ha varit motstånd även när de reglerna försvann och gjordes om. Det ska bli spännande att uppleva hur den kommande säsongens cuper blir och tas emot. Det finns inget annat val än att ge de nya reglerna en chans.

Kommer klassiska Ölands Bank-vepan ens få plats i de små målen?

Annons
Annons
Annons
Annons