Sport

Isländskt medaljregn för Högbyduon

Terräng-NM Artikeln publicerades
Omar Ismail vann dubbla silver, både individuellt och lagmässigt, under terräng-NM på Island. Här syns han under det svenska terrängmästerskapet på Ekerum i slutet av oktober.
Foto: Magnus Jansson
Omar Ismail vann dubbla silver, både individuellt och lagmässigt, under terräng-NM på Island. Här syns han under det svenska terrängmästerskapet på Ekerum i slutet av oktober.

Fyra NM-medaljer på Island. Nu hägrar terräng-EM för Omar Ismail och David Nilsson.

– Det verkade som att landslagsledningen tyckte att insatsen var tillräckligt bra, säger David Nilsson.

Omar Ismail och David Nilsson hade båda medalj som målsättning inför lördagens terräng-NM på Island. Högbylöparna lyckades infria sina egna förväntningar.

Ismail svarade för en stark insats och knep silvret i P19-klassen, bara två sekunder efter guldmedaljören Håkon Stavik från Norge.

– Jag är absolut nöjd. Det känns jättebra.

18-åringen sprang de sex kilometerna på tiden 19.59. Han grämer sig dock lite över en miss med cirka 400 meter kvar, vid ett blött och geggigt parti av det 1500 meter långa banvarvet.

– Jag fastnade lite där i underlaget och tappade fyra-fem sekunder. Jag fick springa jättefort i slutet men det hjälpte inte.

Sverige slutade också tvåa i lagtävlingen. Den nionde december avgörs terräng-EM i Nederländerna. Sveriges landslagstrupp förväntas släppas nu i dagarna och Omar Ismail kommer med största sannolikhet finnas med där.

För David Nilssons del blev det en bronspeng i herrklassen efter att ha sprungit in på tiden 29.12 över de nio kilometerna. Med det var han 17 sekunder från förstaplatsen, som kneps av landsmannen Amanuel Gergis.

– Jag ville springa ett stabilt lopp för att ta medalj, istället för att chansa på guldet. Jag visste att det fanns ett par löpare som kunde vara starka och Gergis var en av dem. Han kom direkt från ett höghöjdsläger i Etiopien, säger David Nilsson.

30-åringen hamnade en bit bak i fältet under inledningen av loppet. Till sist stod det mellan honom och dansken Peter Glans i kampen om silvret. Där fick svensken ge sig.

– Det skiljde en del i underlaget längs med banan och jag visste att dansken var äckligt stark i blött och tungt underlag. Det torra underlaget var bara 500 meter långt ungefär. Banan passade mig rätt så bra ändå, men dansken var starkare.

Precis som för Omar Ismail blev det också en lagmedalj för David Nilsson, där Sverige plockade hem guldet. På måndagseftermiddagen flög Nilsson till Japan för en tre veckor lång vistelse.

Huvudmålet är en halvmara i Tokyo på söndag, följt av en träningsperiod och ett par mindre tävlingar. Därefter väntar troligtvis terräng-EM även för honom.

– Det verkade som att landslagsledningen, som var på plats på Island, tyckte att insatsen var tillräckligt bra, om det nu blir ett manligt lag i terräng-EM. Så om träningen går bra här nu framöver så kommer jag nog köra, ifall jag blir uttagen, säger David Nilsson.

David Nilsson.
Foto: Magnus Jansson
David Nilsson.