Sport

Högbystjärnan efter rekordet: ”Mitt livs bästa lopp”

Friidrott Artikeln publicerades
David Nilsson slog svenskt halvmararekord i Japan i helgen. Här syns han under SM-tävlingarna på Ekerum i slutet av oktober.
Foto: Magnus Jansson
David Nilsson slog svenskt halvmararekord i Japan i helgen. Här syns han under SM-tävlingarna på Ekerum i slutet av oktober.

Ett fyra år gammalt rekord har raderats. Den nya innehavaren av det svenska rekordet på halvmaraton heter David Nilsson, Högby IF.

– Någonstans kändes det för bra för att kunna införlivas.

David Nilsson sprang hem en bronsmedalj i terräng-NM på Island förra helgen. Måndagen därpå satte han sig på planet mot Japan för en tre veckor lång vistelse. Halvmaraton-tävlingen i Ageo, som avgjordes natten mot söndag svensk tid, blev ett fantastiskt avslut på de första dagarna i Asien.

Prestationen gav eko nationellt under söndagen och den nyblivne rekordhållaren har överrösts med gratulationer.

– Jag skulle säga att det är mitt livs bästa lopp hittills, med marginal. Öppnade 10 kilometer på 29.06, vilket är i trakterna av mitt milpers, skriver David Nilsson i ett sms till ÖB-sporten på söndagen.

Kunde du ana ett sånt här resultat på förhand?

– Ja. Men någonstans kändes det för bra för att kunna införlivas.

Högbylöparen hängde med från start i tätgruppens hårda tempo. 31-åringen sprang till slut i mål som femma över de drygt 21 kilometerna på numera historiska tiden 1.02.09.

Mikael Ekvalls svenska rekord från 2014 putsades därmed med 20 sekunder. Nilsson kapade sitt personliga rekord med nästan en och en halvminut.

– Jag hade bestämt mig för att vara nöjd med en tid under 1.03 och åtminstone halvnöjd med ett ”pers”. Allt annat var svårt att veta hur jag skulle reagera på, då planen i ett halvår har varit att smälla till just här i Japan. Av erfarenhet vet jag att jag kan höja mig när det gäller och oftast har jag en till två sådana prestationer per år. I höst har jag inte fått på just den känslan, så visste att det bara var en tidsfråga, säger David Nilsson till sajten springlfa.se.

Nu väntar ytterligare två veckor och ett par mindre löptävlingar i Japan för David Nilsson, innan det är dags för terräng-EM i Nederländerna den nionde december.

fakta

Reaktioner på Nilssons svenska rekord

"Dreams do come true!”

Så inledde David Nilsson ett inlägg på Instagram där han publicerade en filmsekvens från loppet i Japan, tillsammans med en kort sammanfattning. Här är några av de hundratals gratulationer och kommentarer som inlägget fick.

”Imponerande är milt uttryckt. Stort grattis!”

Charlotta Fougberg, friidrottare.

”Wow, vilket lopp! Stort grattis David!”

Mustafa Mohamed, friidrottare.

”Det blev inte mycket sömn i natt efter ditt telefonsamtal. Men vad gör det, det är inte varje dag man får en svensk rekordhållare i familjen. Kram David”

Pappa Carl-Gustaf var stolt.

”Snyggt! Det var det där långpasset i NY som gjorde det. Stort grattis!”

Tommy Myllymäki, kändiskock.

”Stort grattis!”

Daniel Adams-Ray, musikartist och triatlet.

”Så grymt bra! Det ser verkligen ut som ett lopp att få rätt feeling i”

Storasyster Ida Nilsson stämde in i hyllningskören.

Visa mer...