Annons

Högby tar skattesmällen: ”Helt bisarrt”

Högby IF hade möjlighet att överklaga sin skattesmäll på omkring en halv miljon men väljer nu att avstå.
– Vi varken orkar eller vågar gå vidare med risk för att det kan bli ännu mer kostsamt, säger Mattias Carlsson, ordförande.
Idrott • Publicerad 23 februari 2019
Mattias Carlsson: ”Det känns surt att ge upp egentligen men vi kan inte äventyra ekonomin ännu mer”.
Mattias Carlsson: ”Det känns surt att ge upp egentligen men vi kan inte äventyra ekonomin ännu mer”.

Domstolen valde i slutet på förra året att gå på Skatteverkets linje och anser fortsatt att Högby IP drift, dotterbolag till Högby IF, dragit moms felaktigt under flera år vid utbyggnad av föreningens idrottsanläggning i Löttorp. En skuld som totalt skulle uppgå till 650 000 kronor enligt tidigare uppgifter i ÖB–Sporten.

– Nu har vi fått ett förslag från Skatteverket om positiv jämkning. Det innebär att vi får tillbaka de momspengarna från när vi byggde Georgs servicehus, fast det sker under en tioårsperiod. Alltså får vi tio procent per år tillbaka.

Annons

Tidigare har skatteverket menat att det tog för lång tid mellan byggnationen av huset och stugorna, fem månader enligt Mattias Carlsson, och att den inte skulle ha med idrottstjänsten att göra.

– För mig är det ofattbart, vi byggde så snabbt vi kunde. Jag tycker det här är helt bisarrt både som ordförande och som vanlig skattebetalare att de lägger så mycket kraft på att göra ner en liten idrottsförening, konstaterar han.

– Jag vet ännu inte exakt vilka delar de godkänt och hur mycket pengar det handlar om som vi får tillbaka totalt. Det kommer fortfarande vara så att vi åker på en skattesmäll med flera hundratusen kronor.

Föreningen har möjlighet att överklaga beslutet till kammarrätten i Jönköping men kommer att avstå.

– Det beror delvis på att vi nu får en del pengar tillbaka med den här nya överenskommelsen.

Högby IF:s skattehärva har pågått under två år.

– Det här har tagit mycket kraft och energi. Vi varken orkar eller vågar gå vidare mer med risk för att det kan bli ännu mer kostsamt, att anlita experter skulle säkert kosta mer än 50 000 kronor ytterligare.

– Det känns surt att ge upp egentligen men vi kan inte äventyra ekonomin ännu mer, säger Carlsson.

– Likviditeten är inte så god i föreningen nu men vi har några saker på gång.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons