Annons

Guldhjälten från Stenåsa inför OS–stafetten: ”Blev totalt prejad av ryssen”

Sommarölänningen Lars Nelson var överraskningen som låg bakom det svenska stafett–guldet i Sotji för fyra år sedan. Nu tror han på pallplats i helgen trots att herrarna visat tveksam OS–form.
– Många ser Jens Burman som ett svagt kort men han är bra på gemensamma starter, jag tror han passar bra på första sträckan.
Skidor, OS • Publicerad 17 februari 2018
Lars Nelson, som har sommarbostad i Stenåsa, var doldisen som klev fram och la grunden för svenskt guld för fyra år sedan i Sotji–OS.
Lars Nelson, som har sommarbostad i Stenåsa, var doldisen som klev fram och la grunden för svenskt guld för fyra år sedan i Sotji–OS.Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Det ögonblick jag minns starkast är när jag gick över sista krönet i ledning, med Jauhojärvi i ryggen. Det var sådan stark känsla av stolthet och att det gått bra, berättar Lars Nelson.

Minns ni hans bragdartade förstasträcka i Sotji–OS 2014? En insats som låg bakom det svenska guldet i stafetten.

Annons

– När jag ser prisutdelningarna från Pyeongchang tänker jag tillbaka på den superhärliga känslan att stå där längst upp. OS i Sotji var verkligen perfekt, inte bara för att vi tog guld utan det var så overkligt bra väder, så fina omgivningar och så bra arrangerat.

Han kom in som reserv i laget, tappade skidan i början och växlade ändå som första man.

– Jag var helt medveten om att jag sågs som det svagaste kortet. Det var ju egentligen Calle (Halfvarsson) som skulle köra min sträcka. Men jag hade gott självförtroende ändå eftersom jag alltid kört bra i stafett, säger Nelson.

– Jag blev totalt prejad av ryssen. Det är väldigt ovanligt att tappa skidan. Men för min del gav det snarare en positiv känsla, plötsligt hade jag ingen press på mig alls.

Och Nelson spekulerar kring att samma effekt han upplevde kan spela in i OS–stafetten på söndag. Han har svårt att se något annat lag än Jens Burman, Daniel Rickardsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Den sistnämnda har varit Sveriges starkaste kort inför OS – nu har formen vacklat.

– Det verkar lite som att Calles problem varit mentalt men nu kommer han i ett annat läge om han går ut på en sistasträcka, där han måste hänga på för lagets skull och han blir taggad istället för nervös. Han är ju mest komplett i det här laget.

Jens Burman är okänd för många, hur är han i stafett?

– Precis, många ser honom som ett svagt kort men han är bra på gemensamma starter, jag tror han passar bra på första sträckan.

Vad tror du om de svenska chanserna då?

– För någon vecka sedan tänkte jag att det här kunde gå hur bra som helst. Nu har jag hunnit bli lite orolig, ingen har visat storform och det blir svårt att tampas med Norge. Men pallplats har vi absolut goda chanser till.

Annons

Vem är värst emot där?

– Frankrike, ”Ryssland” och kanske Finland eller USA.

Lars Nelson slutade som elitskidåkare 2015. Han håller dock fortfarande igång, tävlade i en sprint-tävling under fredagen i Umeå där han bor numera och siktar mot att vara med på SM.

– Jag har skalat bort de längre distanspassen från min träning men har kvar styrka och kvalité, med intervallpass.

Du valde att behålla de där intervallpassen som de flesta avskyr…

– Haha, ja, jag tycker inte heller de är så roliga men de är kul att i benen när jag ska tävla.

Redan innan han slutade så var programmering ett intresse. Nu pluggar han det på distans, för att bli högskoleingenjör.

– Det är ingen jätteskillnad i mitt liv egentligen. Det är bara skiftat fokus där programmeringen får ta mer tid än skidorna nu.

Familjen har kvar sitt hus i Stenåsa, eller Stora Brunneby närmare bestämt. Han berättade i en artikel för ÖB–sporten 2014 att han tränar rullskidor på Öland, Resmovägen till Mörbylånga och tillbaka till Alby. Eller springer på Alvaret.

– Jag kör på med träningen när jag är där. Jag får se om det blir en resa dit i maj. Efter karriären har jag kunnat vara där lite längre tid, det är alltid kul att komma från snön till de gröna gräsmattorna.

Annons

Till sist. Kan du förklara ordentligt för oss som hört klyschan ”stafett är stafett” tusen gånger. Vad betyder den egentligen?

– Haha, eftersom få lag har fyra bra åkare och alla är utspridda över de olika sträckorna så kan allt hända. Är ingen av de bästa med på en sträcka så kan en sämre åkare hänga med som den inte gjort i individuell start. Stafett är extra oförutsgäbart helt enkelt.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons