Annons

Golfbanorna riskerar att förstöras i torkan: ”Bara att be till vår herre och hoppas”

De senaste veckornas extrema värme och torka har ställt till det för flera idrottsanläggningar på Öland. Inte minst golfklubbarna har det svårt när möjligheten till bevattning av banorna är begränsade.
– Vi klarar det max fjorton dagar, sedan är det bara att skänka en tanke åt han eller hon där uppe som möjligen styr hela systemet, säger Arne Sjögren vid Byxelkroks GK.
GOLF • Publicerad 19 juli 2018
Gräset är torrt och bränt på fairway, medan teerna och greenerna ännu så länge hålls gröna på Saxnäs GK.
Gräset är torrt och bränt på fairway, medan teerna och greenerna ännu så länge hålls gröna på Saxnäs GK.Foto: Johan Björling

Värmen och framför allt torkan har skapat stora problem för bönderna runt om på Öland de senaste veckorna. Den allt mer prekära situationen har även ställt till det för flera idrottsanläggningar.

För Byxelkroks Golfklubb börjar läget bli allvarligt enligt Arne Sjögren som äger anläggningen som golfklubben hyr in sig på. Där har man fått dra ner på bevattningen och fokuserar nu enbart på greenerna.

Annons

– Väldigt torrt är det. Vi har bara bevattning varannan dag på våra greener och hur länge till vi har det vet vi inte. Kommer det inte något regn så kanske vi inte har något vatten alls inom fjorton dagar, så illa är det.

Hur ser banorna ut nu?

– De är dösnabba nu. Håller du bollen lågt så går den långt, eftersom det är gult gräs. Det är torrt, torrt.

Sedan ett år tillbaka håller man på att försöka hitta en lösning på sommartorkan i form av en avsaltningsanläggning som ska ta vatten från Kalmarsund.

– Då ska vi kunna avsalta så mycket vatten som vi behöver på ett dygn - och det är väl mellan 20–30 kubikmeter. Vi jobbar med ett svensk/estniskt/ryskt företag, men det går så långsamt... Det är som att de inte riktigt har pejl på vad de håller på med, säger Sjögren.

Finns det risk att banorna förstörs av torkan?

– Ja, skulle greenerna torka ut helt och hållet så förstörs de naturligtvis. Då får man så om dem och börja om på ny kula och det är ju en oerhört stor kostnad. Det får vi hoppas att vi slipper. Det är bara att be till vår herre och hoppas på att han är hörsam.

Även Saxnäs Golfklubb märker av torkan. Där har man egna dammar att ta vatten ifrån, men även de håller på att torka ut i värmen. Nu lägger man enbart fokus på teerna och greenerna för att spara på vattnet.

– Fairway är ju uppbränt, det kan vi inte vattna för vi har inte så mycket vatten, säger Susanne Granflo som är klubbchef på Saxnäs GK.

Hon tror att vattnet kommer räcka i ungefär två veckor till. Sedan är risken stor att banorna förstörs.

Annons

– Ja och kommer det att hälla ner och bli jättemycket regn kan det bli rena lervällingen eftersom det inte är någon växtlighet som tar emot vattnet just nu. Vi vet faktiskt inte vad som kommer hända, det kan bli så att de inte bli så fina till nästa år. Man hoppas ju att gräset ska komma igen, för det brukar det göra på fairway och sådana ställen. Sedan kanske man får stödså lite också, men vi har inte varit utsatt för det här tidigare så det är svårt att veta.

En klubb som inte drabbas lika hårt av torkan ännu så länge är LinksGolf Öland i Grönhögen.

– Vi har ju en egen sjö som vi tar vatten ur, utan den hade vi inte haft någon golfbana där efter de här varma veckorna. Så vår vattenreservoar håller, säger den sydöländska klubbens ägare Thomas Örwén.

Link Golf Öland är en så kallad linksbana, vilken inte kräver lika mycket bevattning som andra typer av banor på ön.

– Vi ska ha lite brända hedar och vara lite hårdare och torrare än en vanlig golfbana, vilket naturligtvis hjälper oss litegrann när det gäller bevattningskonsumtionen. Jag kan tänka mig att till exempel Ekerums banor under idealförhållanden behöver dubbelt så mycket vatten som vi eftersom det är olika karaktär på banorna.

Enligt Örwén har klubben 60 kilometer bevattning som utgår ifrån den egna sjön. Det som kan bli ett problem är om inloppet till själva pumpstationen hamnar ovanför vattenytan i takt med att vattnet sjunker.

– Nu har vi kanske 1,5 meter kvar, så jag tror inte att det ska vara något problem. Förra året var det gränsfall och det kan det bli i år också. Lösningen på det är att vi måste bygga om insuget och ta det lite djupare än vad vi gör just nu i så fall.

Är det greener och teer ni vattnar i första hand?

– Ja, det kan man säga. Även om vi håller tillbaka lite - för det måste jag erkänna att vi gör - så kör vi begränsad bevattning på de kritiska områdena.

En av dammarna på Saxnäs GK är helt tömd på vatten.
En av dammarna på Saxnäs GK är helt tömd på vatten.
Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons