Annons

Generalen nöjd med 41:a stafetten: ”Vädret är ju alltid spännande”

Ölands kyrkstafett fick flera sorters väder – men inte snö.
Carl-Gustaf Nilsson är tacksam.
– Vi var lyckligt förskonade från det.
Friidrott, Ölands kyrkstafett • Publicerad 4 maj 2019 • Uppdaterad 6 maj 2019
Tävlingsgeneralen Carl-Gustaf Nilsson blickar tillbaka på en lyckad upplaga av Ölands Kyrkstafett: ”Vi är jätteglada så länge den här stafetten kan bestå”.
Tävlingsgeneralen Carl-Gustaf Nilsson blickar tillbaka på en lyckad upplaga av Ölands Kyrkstafett: ”Vi är jätteglada så länge den här stafetten kan bestå”.Foto: Magnus Jansson

Kyrkstafetten fyllde 40 år förra året och har sprungits i de flesta väder. Dock inte i snö. Men om vädergudarna hade varit lite elakare så hade arrangemanget och löparna ställts inför den utmaningen under stafettens 41:a upplaga.

– Jag fick rapporter på morgonen om att det var snö på norra Öland, så jag tänkte då att vi ändå var lyckligt förskonade från det. Vädret är ju alltid spännande, men det var faktiskt bättre i dag än vad jag hade förväntat mig. Så det var skönt, säger Högbys tävlingsgeneral Carl-Gustaf Nilsson på lördagseftermiddagen.

Annons

Din kommentar om dagen i övrigt?

– Helt fantastiskt, med hänsyn till att det flutit på så bra. Trots lite tuffa förhållanden för både löpare, funktionärer och så vidare. Vi får lägga den 41:a upplagan till handlingarna med stor glädje.

Stafettens topp var utmärkande i den öppna klassen. De fem första lagen sprang alla under fyra timmar på den 67,4 kilometer långa banan.

Högby IF slog klubbrekord på den nya bansträckningen som varit sedan 2014. Föreningen var mindre än två minuter från Spårvägens banrekord. Hade ankaret David Nilsson kommit till start så är det inte orimligt att Högby blivit ny rekordhållare.

– Det är nog den bästa toppen någonsin. Jag har ju hjärtat för Högby IF, och även om jag är neutral i sådana här sammanhang så blir jag ju glad när de visar löparkvalitén här. En väldigt bra bredd.

Högbys damlag var aldrig nära att utmana FK Studenterna om slutsegern i damklassen. Men laget kom tvåa och slog de regerande mästarinnorna i Team Blekinge.

– Vi har ett ungt damlag som är utvecklingsbart. Det har blivit ett generationsskifte även på herrsidan. Det är fint att det inte blivit så dramatiskt, utan att det har skett med en mjukare övergång.

– Stafett är något annat än individuell löpning. Det blir en social gemenskap när man hejar fram varandra längs med banan. Vi är jätteglada så länge den här stafetten kan bestå. Nu när vi lyckas ha cirka 100 lag och 1000 löpare med här, så skapas det här trycket och lilla hetsen längs banan. Det är häftigt, säger Carl-Gustaf Nilsson.

Magnus JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons