Sport

Nu ska han bli Järnman: ”Ganska stort steg kanske”

Ironman Artikeln publicerades
På lördags morgonen står före detta Glömminge spelaren Viktor Olofsson redo på startlinjen för Ironman.
Foto: Emelie Nordquist
På lördags morgonen står före detta Glömminge spelaren Viktor Olofsson redo på startlinjen för Ironman.

Förra året testade han på mini-tri i Kalmar och fick mersmak. Några dagar senare efter att även de stora loppet varit var han anmäld och klar för att genomföra en Ironman, nu var det bara träningen kvar.

– Ganska stort steg kanske att hoppa från mini-tri till den riktiga, vi får se hur det går.

Han slutade med flaggan på toppen när han gick av fotbollsplanen. Tre år i rad vann han kvarnligatiteln och årets bästa öländske fotbollsspelare tog han också hem de två senaste åren. Han lämnade Glömminge IF och bytte fotbollsträningarna mot simning, cykling och löpträning.

– Egentligen har jag bara ersatt timmarna därifrån med att köra den här typen av träning, säger Viktor Olofsson. 24-åringen som slutade spela fotboll för att bli en järnman.

– Tidsmässigt så slipper jag ju alla bortamatcher och allt som man åkt på. Så de är ju cykelpassen som tar längst tid nu.

Saknar du fotbollen då?

– Nu tänker man ju inte på fotbollen, nu är man så fokuserad på lördag. Men det är ju klart man saknar att komma ner till grabbarna på Lunden.

Idén till att själv genomföra en Ironman kom efter att han förra året var med i Kalmar mini-triatlon. Under förra årets Ironman följde han även kompisen Adam Gustavsson genomföra sin första. Efter de tog det inte lång tid innan beslutet var fattat.

– 07.00 dagen efter stod vi och registrerade oss, då var det ingen återvändo.

Har du ångrat det beslutet?

– Faktiskt inte. Mest velig var man nog den dagen man anmälde sig. Jag skrattade ju mig inte iväg till simhallen många januarimorgnar dock.

Simningen och cyklingen är två nya moment för Viktor som han tränat mycket på.
Foto: Emelie Nordquist
Simningen och cyklingen är två nya moment för Viktor som han tränat mycket på.

Simningen är lite av Viktors Akilles häl och något han sett till att träna ordentligt på. Han har gått en crawlkurs och spenderat många timmar av vintermörkret i simhallen. Han har däribland tränat tillsammans med Patrik Rydasp.

– Problemet med att jag har kört med Patrik, är att han kunde crawla när vi började, och sen har vi kört ihop och han har ju bara blivit bättre hela tiden. Det vill säga att jag har ju alltid legat lika långt efter honom på våra träningspass, säger Viktor och skrattar.

– Men jag märker ju ändå att jag också blivit bättre, när jag körde Vansbrosimningen till exempel.

Men inte bättre än Patrik?

– Nej, han är fortfarande väldigt stark. Jag skulle nog säga att det till en stor del är min förtjänst att han har blivit en riktigt bra simmare nu.

TeamTack har egna tävlingsdräkter och har sålt tröjor till sina supportrar för att samla in pengar till barncancerfonden. -Vi älskar utmaningar och vi vet vad andra sitter på för utmaningar.
Foto: Emelie Nordquist
TeamTack har egna tävlingsdräkter och har sålt tröjor till sina supportrar för att samla in pengar till barncancerfonden. -Vi älskar utmaningar och vi vet vad andra sitter på för utmaningar.

Viktor kommer att tävla med teamet TeamTack som består av Elias Håkansson, Adam Gustavsson och Jonathan Lindmark. De kommer kanske inte att cykla bredvid varandra, men de har tillsammans samlat in pengar till barncancerfonden och de tränar ibland tillsammans. Så gott som det går när en bor i Stockholm, en i Göteborg och två i Kalmar. Men alla fyra står redo för start i hamnen.

– Sen vore det ju fantastiskt kul om man kunde råka synka varandra och löpa ihop, det hade varit sjukt roligt, men de är ju ingenting uttalat så. Är det någon minut man hör från sidan att det diffar så är det ju bara att köra.

Hur går det för TeamTack under dagen?

– Jonathan är en riktigt bra simmare, han kommer nog komma upp långt före oss andra. Sen kommer Elias och Adam, de är nog ganska jämna. Sen så kommer nog jag, ex antal minuter efter dem.

– Cyklar gör vi nog ganska jämt. Sen får vi se om man kan komma ifatt lite på löpningen. Adam har ju gjort det förra året, han är en maskin jämfört med oss andra. Men vi andra tre ska försöka kriga på bakom honom. Det är bra, då har man någon som drar lite också.

Är löpningen din starka distans?

– Ja de måste jag ändå säga, eftersom både simning och cykel är nytt för mig. Samtidigt har jag ju aldrig löpt ett maraton men jag tror det borde vara en av mina starka grenar. Jag hoppas det i alla fall.

Blir det en till Ironman eller är du tillbaka till fotboll nästa år?

– Jag har faktiskt fått frågan några gånger. Men ja vi får se efter lördagen hur det känns. Frågar du mig sista milen på löpningen så svarar jag nog aldrig mer! Men veckan efter har man nog en känsla av det.

Tills Viktor kört loppet och fått titeln järnman ska han ju börja med att ta sig runt den 22,6 mil långa banan bestående av både simning, cykling och löpning under lördagen.

– Eftersom det är första gången man kör är det prio på att ändå kunna ta in stämningen och inte komma upp i för hög puls utan kunna njuta av loppet. Men det är klart, under 12 timmar vore ju jävligt häftigt, men då måste förutsättningarna vara perfekta.

Vad är det för perfekta förutsättningarna då?

– Vindstilla och lugnt på vattnet. Jag som är lite sämre simmare, de gynnar ju mig när det inte är för mycket vågor. Och på cyklingen är det rätt skönt om man inte behöver dra allt för mycket i motvinden. Så gärna vindstilla och lätt molnighet.

När ÖB-sporten träffar Viktor under torsdagen är inte alla förberedelse helt klara.

– Ska göra lite sista minuten handling idag. Kolsyrepump och kolsyrepatroner ifall det råkar bli så att man får punktering.

– Jag tänkte att jag skulle testat att byta däcket också, men jag kollade en Youtube film och nöjde mig där.

Och hur tror du det går för Jonas Nilsson?

– Jag tror nog att han har smygtränat rätt rejält på norra udden, det är ju fantastiska cykelförutsättningar där, så jag tror att det kommer gå alldeles utmärkt.

Ironman 2018

Lokala tävlande

Christian Eriksson

Jacob Kumlin

Anders Carlstedt

Kenneth M. Forsberg

Jonas Nilsson

Malin Johansson

Emmy Jämtin

Fredrik Sahlgren

Mathilda Söderbäck

Emelie Karlsson

Magnus Alvhamre

Anders Elmdahl

Christofer Elmdahl

Joakim Hultqvist

Magnus Johansson

Martin Johansson

Jacob Kristoffersson

Anna Lindquist

Petter Miller

Stefan Nilsson

Mattias Ottevi

Visa mer...