Sport

EXTRA: Richard Teern polisanmäler personangrepp

Fotboll Artikeln publicerades
Ica-handlaren Richard Teern är inne på sitt fjärde år som styrelsemedlem i Kalmar FF.
Foto: Arkiv
Ica-handlaren Richard Teern är inne på sitt fjärde år som styrelsemedlem i Kalmar FF.

Kalmar FF:s styrelsemedlem Richard Teern har varit kraftigt kritiserad och fansen har upprepade gånger krävt hans avgång. Nu har Teern polisanmält ett personangrepp.

– Jag har levt med det här sedan mars månad och fått ett oerhört hat riktat mot mig som individ, säger 53-åringen.

Kalmar FF:s styrelse ger inte ikonen Henrik Rydström förlängt kontrakt som huvudtränare. Nyheten presenterades sent i söndags kväll genom ett meddelande på föreningens hemsida. Det var droppen som fick många KFF-anhängares bägare att rinna över.

Höstens oklara tränarprocedur efter Nanne Bergstrands sjukskrivning, beslutet om Rydström och tillvägagångssättet som det kommunicerades ut på har framkallat ett gigantiskt missnöje i supporterkretsar. Många medlemmar kräver nu KFF-styrelsens avgång, där bland annat den öländske profilen och Ica-handlaren Richard Teern sitter.

När ÖB-sporten når Teern på telefon under tisdagseftermiddagen så ger han sken av att inte vara särskilt påverkad av veckans inledning.

– Jag har inte upplevt de här dagarna på något speciellt sätt. Vissa stormar kan man förutse, andra inte. Stormarna tar vägar som man inte alltid tänkt, så det gäller att var förberedd. Det kan man tolka hur man vill.

Richard Teern är inne på sitt fjärde år som styrelsemedlem. Uppdraget under 2018 har inte varit smärtfritt. I våras uppmärksammades han bland annat för de klubbar och lag som han sponsrar genom sin position som Ica-handlare.

I den skaran ingår klassiska KFF-rivalen Östers IF.

– Alla människor lever olika liv och tar det nuvarande läget på olika sätt. Jag har levt med det här sedan mars månad och fått ett oerhört hat riktat mot mig som individ, från vissa personer. Så det här är inget speciellt.

53-åringen berättar att han gjort en polisanmälan i måndags förra veckan – alltså innan de senaste dagarnas kraftiga turbulens – efter att ha utsatts för någon form av personangrepp. Exakt vad som ska ha skett vill han inte gå in på.

– Att folk kallar mig för idiot stör mig inte så mycket, det är som att hälla vatten på en gås. De kan kalla mig för lille skutt och svampbob och allt vad de vill. Men när det rör sig om personangrepp så blir det inte bra. Men det är en grej som polisen får hantera.

Var stod du i frågan om Henrik Rydströms framtid?

– Alla personer i styrelsen har diskuterat frågan fram och tillbaka. Till slut kommer man till en punkt där alla är överens. Skulle vi säga något annat så har vi ingen styrelse, då har vi en publik produkt. Vi har blivit valda för att tygla ett uppdrag. Sen om andra tycker det är fel... vi kan inte byta styrelse varje vecka.

– Vi sitter i en styrelse av en viss anledning och då får man förlita sig på att positionerna vill få det till det bättre. Annars skulle vi hållit på med gräsodling. Idrott är någon helt annan aktivitet än att bedriva företag, idrotten engagerar så ofantligt många människor.

Hur ser du på tidpunkten som nyheten offentliggjordes på?

– Ja, det är beroende av vem som läser det. Det finns alltid olika åsikter. Hade det lagts ut klockan sju på morgonen så hade någon tyckt att det varit fel, hade det lagts ut mitt på dagen så hade någon annan tyckt det varit fel.

Ni hade kunnat kalla till presskonferens på måndagen?

– Säg såhär: ska jag ha presskonferens varje gång någon av mina anställda slutar? Han fick inte förlängt kontrakt och vi gick ut med information om det.

Många KFF-supportrar ser nog Henrik Rydström som mer än en vanlig anställd.

– Hade det varit en vd så hade det varit samma sak. För mig finns det ingen människa som är värd mer än någon annan.

På tisdagen kom det uppgifter om att supportrarnas och medlemmarnas namninsamling för en extra föreningsstämma – med mål att få bort den nuvarande styrelsen – lyckats. Exakt när den extrastämman kommer äga rum är inte bestämt än.

Klart är i alla fall att Richard Teern välkomnar den.

– Det ser intressant ut. Det blir en annan spelplan, inte svårare än så. Allt det här är rätt utifrån deras perspektiv, de personer som gjort det här har en annan vardag och tror de vet hur det är att bedriva en verksamhet. Till syvende och sist handlar det om ekonomi in till vår förening. Ska de här personerna kunna dra in 15 miljoner? Det hoppas jag, fan vad glad jag skulle bli då.

När du tittar i backspegeln – kunde styrelsen ha skött den här hösten på ett bättre sätt?

– Det vet vi ju inte än, vi har ingen riktig aning. Det vet vi först när en ny tränare är på plats och allt fallit till jorden. Nu fortsätter vi driva vår förening, laget tränar till på fredag och sen är det vintersemester. Det är klart, vi hade kunnat ta den enkla vägen och lyssna på allt och alla, men 8000 personer kan inte sitta i styrelsen, säger Richard Teern.