Sport

”CC” vill skjuta Oskarshamn till Superettan

Fotboll, div. 1 Artikeln publicerades
Christopher ”CC” Christenssons Oskarshamn jagar en kvalplats till Superettan när åtta omgångar återstår av division 1.
Christopher ”CC” Christenssons Oskarshamn jagar en kvalplats till Superettan när åtta omgångar återstår av division 1.

En halv säsong i Karlskrona fick räcka. Christopher Christensson är tillbaka i Oskarshamn som nu jagar en kvalplats till Superettan.

På lördagseftermiddagen väntar en ödesmatch mot Torns IF.

– Det är vinna eller försvinna som gäller.

fakta

Christopher Christensson

Ålder: 26

Klubb: Oskarshamns AIK

Moderförening: Färjestadens GoIF

Karriär: Färjestadens GoIF (...) - 2008, Kalmar FF 2009-11, Lindsdals IF 2012-13, Oskarshamns AIK 2014-17, FK Karlskrona våren 2018, Oskarshamns AIK.

Bor: Lägenhet i Kalmar

Yrke: ”Mellan två jobb”

Aktuell: Jagar kvalplats till Superettan med sitt Oskarshamn och möter Torns IF på hemmaplan under lördagen.

Visa mer...

Är Christopher ”CC” Christensson nästa öländska bidrag till svensk elitfotboll? Möjligheten finns fortfarande när åtta omgångar återstår av den södra division 1-serien.

Efter förra helgens förlust i toppmötet mot serieledande Mjällby är Christenssons Oskarshamn fyra poäng från kvalplatsen upp till Superettan. Den innehas för närvarande av Torns IF.

På lördagseftermiddagen tar tredjeplacerade Oskarshamn emot skåningarna på hemmaplan.

– Det är sista chansen. Nu är det vinna eller försvinna som gäller. En, fyra eller sju poäng – det är dags att börja vinna nu, säger Christopher Christensson.

FGoIF-produkten noterades för fina 13 mål under fjolåret. Efter fyra raka division 1-säsonger i de norra delarna av länet valde han att byta till seriekonkurrenten Karlskrona i vintras. Men sejouren där blev inte längre än en halv säsong. Sedan mitten av augusti är 26-åringen tillbaka på Arena Oskarshamn. Kontraktet sträcker sig över 2019.

– Jag var ju förberedd på bottenstrid under hösten. Nu får jag slåss om att gå upp istället. I ett kval är det fifty-fifty, där har man bra chans. Det är jätteinspirerande.

Varför blev det Karlskrona i vintras?

– Jag ville vara kvar i ettan men var ganska trött på Oskarshamn. Jag hade varit där i fyra år, jobbat där uppe, pendlat varje dag. Upp vid fem på morgonen och hem vid åtta på kvällen. Jag var tvungen att göra något nytt.

Pendlandet norrut bytte riktning. Den offensive kraften valde att bo kvar i Kalmar och noterades för tre mål på 13 matcher under sejouren i Blekinge.

– Det sportsliga funkade inte.

På vilket sätt?

– Nja, dels gick det ju inte så jättebra varken för mig eller laget. Sedan... visst, som spelare är det alltid lätt att skylla ifrån sig. Men spelar man på ett innermittfält i fyra-fem matcher så... Enda gången jag spelat innermitt innan var i en b-lagsmatch med Färjestaden 2008.

– Det är inte rätt position för mig. Men det var inga ”hard feelings” mellan mig och tränaren. Det är så det är i fotboll, ibland funkar det inte.

Var det du eller Oskarshamn som tog första steget?

– De hörde av sig och kollade hur min kontraktssituation såg ut. Då sa jag att jag kunde bryta det om situationen inte fungerade.

Oskarshamn gick starkt i slutet av augusti, men två bittra kryss i inledningen av september gjorde att laget tappade den absoluta tätkänningen. Christensson har stått för en fullträff sedan återkomsten.

– Vi hade två matcher i rad där vi släppte in 2-2 i 90:e minuten. Där gick luften ur oss lite. Och mot Mjällby släpper vi in mål efter en minut, mot seriens bästa lag. Då är det tufft. Det kan inte gå tre-fyra matcher utan vinst.

Känslan kring division 1-livet i övrigt? Har du många säsonger kvar på den här nivån?

– Jag vill spela så högt upp som möjligt. Jag har ändå, tycker jag själv i alla fall, spelat på hyfsad nivå sedan jag var 15. Jag har svårt att se mig själv gå ner i en division 5-match, och träna två gånger i veckan. Jag känner att antingen spelar jag högt upp eller så skiter jag nog i det helt.

– Det viktigaste på den här nivån är att hitta något vid sidan om. Det går liksom inte att jobba heltid. Man lägger ändå ett halvtidsjobb på det, tidsmässigt. Framförallt när man pendlar till Oskarshamn också. Så om jag kan hitta någon lösning eller något halvtidsjobb vid sidan om så tror jag man orkar i rätt så många år till.

Om det nu inte blir uppflyttning med Oskarshamn – finns det fortfarande förhoppningar om att få testa på Superettan ändå?

– Om jag ser till förra säsongen, jag menar... 13 mål på 25 matcher. Hade man haft det som många andra spelare, där föräldrar ringer till klubbar och agenter – då hade jag ju spelat högre upp redan. Om jag hade velat göra så, liksom.

– Men gör jag en riktigt bra säsong så är det klart att man kan gå upp ett snäpp. Samtidigt känns det bra att jag fortfarande kan spela mig upp dit med Oskarshamn.

fakta

Tabelltoppen i division 1 när åtta omgångar återstår

(Lag, målskillnad, poäng)

1. Mjällby AIF, +33, 52

–––––––––––––––––––––––

2. Torns IF, + 13, 44

–––––––––––––––––––––––

3. Oskarshamns AIK, + 14, 40

4. Eskilsminne, + 14, 40

5. Tvååkers IF, + 6, 38

Visa mer...