Sport

Årets ÖB-elva 2018

Fotboll, ÖB-elvan Artikeln publicerades
Årets ÖB–elva 2018!
Årets ÖB–elva 2018!

ÖB–sporten sammanfattar fotbollssäsongen 2018 med att ta ut årets ÖB–elva – baserad på uttagningarna under säsongens omgångar.

Josefine Lönn, Färjestadens GoIF (4)

Kommentar: Färjestaden plockade sitt femte raka ÖM-guld och gjorde sin bästa division 1-säsong någonsin. Laget släppte bara in 28 mål på 22 seriematcher under resans gång, sista utposten Lönn är en stor anledning till det.

Jonatan Jansson, Färjestadens GoIF (3)

Löpstark bollvinnare med bra blick för spelet och passningsfot. "Jonte" har alternerat mellan mittfält och försvar. På båda positionerna är han ytterst svårpasserad. Har en uppoffrande spelstil som gör medspelarna bättre. På den för året nya positionen som mittback har han ihop med Joakim Signell varit en svårslagen duo i division 4.

John Gustavsson, RM IF (4)

Stabiliteten personifierad. Gör sällan eller aldrig några misstag. Urstark i luften och i närkamperna. Klok och lugn som sisteman vilket tycks smitta av sig över hela banan. Stor anledning till att RM var tätast i hela serien med bara 29 insläppta mål på 22 matcher. Sedan kliver han fram och nätar på huvudet ibland när det är viktigt – som i serievinnande mötet mot SSG…

Johan Ljungström, Glömminge-Algutsrums IF (3)

Kommentar: Han har varit en av Ölands bästa i över ett decennium, så även i år. Mittbacken har varit lika robust som vanligt och en stabil pjäs att luta sig emot. Lagkaptenen var den även enda GAIF-spelaren som medverkade i samtliga 22 seriematcher när man plockade sin bästa placering någonsin.

Jenny Hedfors, Glömminge-Algutsrums IF (4)

Kommentar: Innermittfältaren har rivit, slitit och vunnit boll i defensiven under flera säsonger. I år har hon bibehållit de egenskaperna och samtidigt växt ut till ett stort offensivt hot. 21-åringen har svarat för nio fullträffar i seriesammanhang, flera av dem har varit direkt matchavgörande.

David Kälveus, RM IF (4)

Vindsnabb kantlöpare med fin teknik och skott samt förmågan att vara på rätt plats med rätt bredsida eller vrist. 13 mål i år och målkung i det RM som tog klivet upp i division 4. Sånär en fördubbling av målskörden jämfört med ifjol och han gjorde mål i båda matcherna mot SSG – visst har Kälveus fått sig ett genombrott på fotbollsöland.

Jacob Hultenius, Böda/Högby (4)

Vi har varit vana vid att Hultenius briljerar fullständigt i någon match eller med något drömmål från långdistans tre–fyra gånger per säsong. I år har det varit tvärtom, tre eller fyra matcher som han inte varit strålande. Jacob Hultenius 2018 är en muskligare variant som dominerar som bollvinnare på mitten. Till hösten var han en av de främsta anledningarna till Böda/Högbys svit på nio raka vinster – det var närmast målgaranti på "Jacke". Och jadå, det var minsann duktigt med drömmål från distans även i år.

Johanna Bellander, Glömminge-Algutsrums IF (5)

Kommentar: Backlinjen eller mittfältet? Spelar ingen roll. Oavsett vilket så har Bellander alltid svarat för topprestationer rakt igenom. 20-åringen, som spelade i Rödsle förra året, har varit en av den öländska fotbollens största utropstecken det här året.

Moa Westerlund, Färjestadens GoIF (4)

Kommentar: Får numera betecknas som en av de mest rutinerade spelarna på Tallhöjden. Den här säsongen har Westerlund ofta fått ta ett mer defensivt ansvar på innermittfältet. Hon har gjort det med den äran och varit en del av lagets ryggrad under årets framgångar.

Jonathan Hildebrand, IFK Borgholm, IFK Borgholm (4)

Elva pytsar i sin första säsong i division 5. Hildebrand var del av den fruktade ungdomsoffensiven i Borgholm som charmade publiken på IP och skrämde slag på spelare allra längst in i Gullaboskogarna (Gullabo/Gullaboås fick stryk med 1–15 över två matcher). Den genombrottsstarke spjutspetsen Hildebrand har utvecklats till en lirare som ofta öppnar ytor och spelar fram till någon annan i talangtrojkan.

Ofelia Medhammar, Färjestadens GoIF (4)

Kommentar: Färjestaden hade problem med målskyttet både 2016 och 2017. Inför årets säsong plockades Medhammar in från Kalmar Södra och nyförvärvet blev en succé. Anfallaren är den första FGoIF-spelaren att göra tvåsiffrigt antal mål, tio, under en säsong. Utöver det står hon aldrig still och är därmed ett ständigt hot.

Årets ÖB–coach

Daniel Andersson, RM IF (4)

Tog RM till serieseger i division 5. Laget stod för en närmast magisk scenförändring jämfört med ifjol då laget kom sexa med i stort sett samma spelare. 47 poäng jämfört med 34 – varav 20 på bortaplan där laget bara tog sex pinnar ifjol. Inte en enda förlust på hemmaplan. Målskillnaden 56-29 jämfört med 47-44. Statistiken fullständigt skriker ut att Daniel Andersson gjort sig förtjänt av titeln som årets ÖB–coach.