Annons

Anderberg: ”Ny förening i FGoIF – klockrent men även ett dråpslag”

Fler öländska talanger fortsätter spela fotboll. Samtidigt urvattnas division 6 och b-lagsserierna.
Färjestadens fotbollsakademi kommer vara den stora snackisen på Fotbollsöland ett år framöver – minst.
Krönika, fotboll • Publicerad 20 oktober 2018
Magnus Anderberg, sportchef Ölandsbladet.
Magnus Anderberg, sportchef Ölandsbladet.

När FBC Kalmarsund ungdom startades upp för några år sedan där spelare kunde slussas hyggligt smidigt till och från Kalmarsund tänkte jag att det här måste vara framtiden även inom fotbollen för ortens fotbollslag. Jättestora kullar med spelare har ju försvunnit år efter år efter år.

När Nybro fick till en lösning med ungdomslag i sexan ifjol ploppade tanken upp igen. Och nu är vi här. Färjestadens fotbollsakademi. Klockrent för FGoIF som genom den här lösningen mycket väl kan cementera ett övertag. Om/när klubben blir bäst på Öland igen på herrsidan så blir föreningen definitivt svårare att peta ner från tronen då de har en större bredd och topp.

Annons

Men.

Det som brukar vara den förhatliga frimånaden som får sportcheferna på Öland att tappa hakan och andan. Ibland samtidigt. I år kom dråpslaget en månad tidigare. Färjestadens GoIF med ett andralag i division 6. Sinade den främsta källan med unga lovande nyförvärv nu?

Det här är ett schackdrag av bästa märke. Med Lukas Nilsson som Kasparov ser Färjestaden nu till att behålla fler av den outsinliga skara med talanger som klubben fostrar. I ett svep behåller klubben möjligen en 15-mannatrupp som de annars riskerat att tappa till de omgärdande klubbarna på ön och fastlandet. Något motdrag finns knappast. Tar det här knäcken på något annat lag?

Det finns en risk att division 6 allt mer blir en b-lagsserie om det här blir en trend. Kommer fler klubbar med stark ungdomsverksamhet och breda trupper att haka på? Hur länge överlever b-lagsserierna i sådant fall?

På damsidan spelar ”vanliga” b-lag i seriesystemet och vi har sett hur orättvist det ofta blir med helt olika klass på lagen från match till match. Och visst kommer det kännas degraderande för verksamheterna i allt från Högsrum till Glömminge–Algutsrum om de får stryk av Färjestadens andralag. Det kan bli en käftsmäll för lagen och ett slag under bältet för intresset i stort. Lite som vi upplevde när FGoIF:s lag 1 och 2 möttes i PAIF–cupens final för några år sedan.

Men.

Precis som Lukas Nilsson konstaterar är det inte lätt för en 15–åring att byta klubb. Det naturliga när man inte platsar i seniorlaget är inte att kliva ut till Hulterstad eller Mörbylånga. Det är att sluta. Det innebär sämre bredd och spets. Ungdomar som är lite senare i utvecklingen kan genom den här satsningen fortsätta och få mer tid på sig att blomma ut.

Fler fotbollsspelare. Fler som kan ta klivet till andra föreningar på Öland vad det lider. Fler lag rentav?

På det sättet är det här klockrent även för Fotbollsöland i stort.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons