Annons

Anderberg: ”Kan bli döden för lokalfotbollen på sikt”

Vem vill starta upp ett lag för att åka en timme och 40 minuter till bortamatch? Utan heta Ölandsderbyn?
Årets division 6-serie är tecknet på att vi har en farlig balans.
Fotboll • Publicerad 27 januari 2019
Magnus Anderberg, sportredaktör.
Magnus Anderberg, sportredaktör.

Av många anledningar kommer jag sakna Hulterstads AIK. En av de vackrast belägna fotbollsplanerna i regionen. Den omutliga kampmoralen på plan. De underfundiga kommentarerna utanför plan – med Gösta Nilsson, Janne Eriksson och gänget. Ölands främsta twitterkonto.

Men även de spelare och åskådare som frusit liv och lem av sig på Kvarnvallen bör sakna laget nu.

Annons

För sällan har det blivit så uppenbart för Öland att den öländska lokalfotbollen är hotad.

För femton år sedan, 2004, tampades Persnäs med Högsrum, Hulterstad, Kastlösa, Stora Frö och Degerhamn i division 6 Öland. De hade fem resor över bron, som längst till Söderåkra.

2019 har Persnäs nio resor över bron i division 6 Kalmar /Öland. Endast ett Ölandsderby och en resa till bortaplan som tar mindre än en timme – Högsrum och Rällavallen.

Lagets bortamatch på Dackehed mot Gullabo/Gullaboås kan mycket väl vara historisk. Den klockar in på en timme och 40 minuter. Frågan är om något öländskt lag i division 6 någonsin farit så långt för att spela match. Det skulle vara Byxelkrok för 20 år sedan då. Faktum är att det är kortare resor i division 5 för de öländska lagen i år. Och där har vi en farlig balans.

Grejen med sexan har varit att det går att ställa upp med ett lag utan att lägga lika mycket tid. Sticka till grannbyarna och göra upp i en oöm kamp. Ett avancerat korplag i flera fall. Att starta upp ett lag lite på chans för att få åka en timme och 40 minuter till en bortamatch fredag kväll är inte så lattjo.

Hur nattsvart är läget då? Ja, jag skrev för drygt ett år sedan om hur Ölandsfotbollen mår. Sedan 2002 har vi endast tappat tre seniorlag – med HAIK inräknat. Utveckling i resten av regionen har varit betydligt värre. Men enligt Enligt Mats Larlind på Smålandsfotbollen har läget stabiliserat sig till kommande säsong. Oklart om det är trend eller slump.

Endast två eller tre lag har försvunnit från herrfotbollen. Och på damsidan faktiskt ökat från 56 till 67. Där har resorna i de lägre serierna förkortats genom att släppa in b-lagen i seriesystemet. Är det ofrånkomligt även för herrarna på sikt? Inom tio eller femton år? Jag skulle tro det.

Eftersom det är färre lag inom innebandyn är utvecklingen där ännu mer känslig. Det märks nu. All heder till Mörbylånga som startade upp i år för resor på upp mot två timmar, till Sillhövda och Kallinge. Med stor sannolikhet hade Borgholms IBK, Högby IF eller Glömminge/Algutsrum haft lag nu om det inte hade varit sådär krävande. Utan lattjo.

Det blir rätt logiskt. Lagen från stan klarar sig, lagen från landsbygden försvinner.

Nu sitter det säkert någon därhemma i soffan och muttrar om ”att på min tid tog vi minsann båten över Kalmarsund för att spela match”. Men nä, du har fel, ungdomar är inte lata nu för tiden. ”Problemet” är att de har mycket fler intressen. Nu måste vi högre upp i seriesystemet för att spelare ska lägga upp sitt liv efter fotbollen. Nu passar färre och färre bortamatcher på en timme och 38 minuter in i schemat. Problemet? Allt tyder på att det blir fler och fler.

Annons

Det kan bli döden för lokalfotbollen på sikt.

Jag vet vad jag inte kommer sakna från Kvarnvallen. Blåsvädret. Men jag kommer sakna marknadsföringen av blåsvädret. Inget annat lag i världshistorien har sålt in det så bra: ”Här fläktar det inte – här blåser det som f*n”.

Jag hoppas jag får åka dit och bli stelfrusen i fingrarna i matchminut tre någon gång igen.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons