Sport

Alternativa Fotbollsgalan 2018

Fotboll Artikeln publicerades
Vaktmästare Bertil Johansson i början av mars, när konstgräsplanen var täckt av snö. Traktorn på bilden gav upp, vilket slutade med att Kalmar kommun fick bidra med resurser för att få planen snöfri.
Foto: Magnus Anderberg
Vaktmästare Bertil Johansson i början av mars, när konstgräsplanen var täckt av snö. Traktorn på bilden gav upp, vilket slutade med att Kalmar kommun fick bidra med resurser för att få planen snöfri.

För tolfte året i rad arrangeras Ölands idrottsgala på Strand Hotell i Borgholm under lördagskvällen. Som en uppladdning till den stora festen utser ÖB-sportens Magnus Jansson ett par alternativa kategorier och vinnare för fotbollssäsongen 2018.

Årets…

...humörsvängningar

Vinnare: Många lags twitterform

Motivering: ”Om en förlust aldrig twittras ut, har den verkligen inträffat då?”

”Twittra som bäst när det går som tyngst, för det är då följarna behöver det som mest”

Sociala medier är alltid lättare i medgång, det är sen gammalt både lokalt och globalt. Men vi är snart inne i 2019 och många lag har fortfarande inte förstått att förluster inträffar ibland. Ett konstgjort exempel från liknande situationer 2018: En tweet likt ” 28 min: 0-2 orättvist på kontring” kan följas av en tystnad, som sedan bryts en vecka senare med ”Seger!! Tre poäng! En riktigt stark insats av oss”.

Lags ambitionsnivåer varierar. Men ska man använda twitter i medgång så är det alltid snyggare om det också kommer ut en liten, liten matchsammanfattning i motgång.

... trendbrott

Vinnare: Böda/Högbys ÖM-guld

Motivering: 16 års guldtorka sedan sammanslagningen. I somras fick Böda/Högby känna på hur det känns att ta ÖM-guld, när GAIF besegrades efter straffläggning i finalen på Borgholms IP. Tränare Marcus Stark var glad, spelarna var ännu gladare – men gladast av dem alla var förmodligen bröderna Prakt.

… konstigaste ”match”

Vinnare: RM herr - Gullabo/Gullaboås, 28 augusti

Motivering: 10 augusti fick den ordinarie matchen avbrytas efter Mattias de Graafs allvarliga skada. Då ledde Gullaboås/Gullaboås med 2-1. Drygt två veckor senare fick bortagänget återvända till Runvallen för att spela klart de blott 24 minuter som återstod. Efter en uppvärmning som var längre än själva matchen så hann RM vända på steken. Gullabo/Gullaboås gick från tre till noll poäng och fick köra hemåt mot de småländska skogarna tomhänta. Det är också en tisdagskväll.

… upprepning

Vinnare: Glömminge-Algutsrums IF herr

Motivering: Jag vet inte hur ofta varje division 3-lag i sydöstra Sverige tränar. Kanske är det två träningspass i veckan, förmodligen är det tre. Oavsett vilket så tränar GAIF mindre. För det har jag läst och hört ofta, i alla möjliga sammanhang. Ibland har det fungerat som en ”inte så konstigt”-ursäkt efter en förlust, en annan gång har det varit en ”helt otroligt”-aspekt efter vinst. En tredje gång har det inte legat något syfte alls bakom.

… torraste

Vinnare: Sommarens fotbollsplaner

Motivering: Saknas det egen bevattning så blir det tufft när det utfärdas bevattningsförbud. Saknas det bevattningsalternativ överhuvudtaget så blir det ännu tuffare när himlen vägrar att öppna sig. Sommarens extremtorka fick stora synliga effekter på det mesta i naturen, så även på flera av öns fotbollsplaner. Värst drabbade? Min topp tre, utan inbördes ordningblir Kvarn-, Björk- och Solvallen.

... blötaste

Vinnare: Krutet i HFF-bössan

Motivering: Noll poäng på en hel division 6-säsong är naturligtvis inget roligt facit för Högsrum. Men frågan är om inte den offensiva målstatistiken är snäppet dystrare. Åtta mål på 18 matcher hade inte gett några poäng i någon annan division heller. Där har tränare Martin Andersson och hans adepter en stor utmaning framför sig inför nästa säsong.

... räddare i nöden

Vinnare: Kalmar kommun

Motivering: Inledningen av året och försäsongen var i princip snöfri. Men ett par dagar innan mars skulle göra entré så kom snöfallet som aldrig ville sluta. Konstgräsplanerna begravdes i snö, träningar och matcher ställdes in och när man inte trodde att situationen kunde bli värre så valde traktorn på Tallhöjden att pensionera sig. Det hela slutade med Kalmar kommun fick skicka muskler och hästkrafter över bron för att skotta bort massorna.

... bästa

Vinnare: Den öländska fotbollssäsongen

Motivering: De två flaggskeppen, Färjestaden dam och GAIF herr, har svarat för sina bästa tabellplaceringar någonsin. Många andra lag har hakat på de starka prestationerna i divisionerna under. Det är möjligt att kvalitén på serierna är sämre nu än för tio år sedan, i en lokalfotboll som alltid har en lite dyster framtidsutsikt hängande över sig. Den öländska fotbollen står i alla fall starkt rustad inför den.