Sport

80-åriga domarprofilen dömde sin sista match” Fick äran att döma Roy Hodgson”

FOTBOLL Artikeln publicerades
En rörd Elof Nyström tackades av efter matchen mellan Byxelkrok och IFK Borgholm.
En rörd Elof Nyström tackades av efter matchen mellan Byxelkrok och IFK Borgholm.

Efter 44 år och närmare 1000 matcher som domare var det på onsdagen slutblåst i domarpipan för Elof Nyström. Den sista insatsen gjordes i den årliga prestigemachen mellan IFK Borgholm och Byxelkrok på Borgholms IP.

– Jag har glädjetårar. Jag har fått tillbaka så mycket och det tror man inte som domare.

Det var gott om folk på läktarna när Byxelkroks AIK:s P77-lag drabbade samman med IFK Borgholms mer åldersspretiga dito på Borgholms IP under onsdagskvällen. Rättskipare i matchen var snart 80-årige Elof Nyström, som stod för sin sista domarinsats i karriären. Och det var en märkbart rörd domare som tackades av efter matchen med blommor och presentkort.

– Att jag har orkat hålla på så länge, för jag fyller ju 80 år, det är glädje. Jag har glädjetårar. Jag har fått tillbaka så mycket och det tror man inte som domare. Men jag har fått tillbaka jättemycket.

Närmare 1000 matcher under 44 år har det blivit som domare. Och han minns vilka som spelade i den första matchen.

– Jadå, ett lag var SSG och det andra var nog Högsrum på Sandbyvallen.

Elof minns flera speciella matcher under åren, men framför allt är det en som etsat sig fast hos honom.

– Jag fick den stora äran att döma Roy Hodgson. Smedby BoIK hade en jubileumsmatch mot Örebro och då blev jag uttagen att döma matchen. Jag tror att Örebro spelade i ettan då. Så det var en stor ära för mig!

Efter att ha dömt matcher sedan 70-talet har Elof insett att det inte bara handlar om att blåsa och peka med armen. Han upplever att han har blivit lite av en psykolog ute på planen också.

– Man lär sig att en del har olika temperament. Man får inte springa omkring och leka polis med en gång, utan man får ta hand om personen sakta så att han inte gör dumma saker. Prata med dem istället för att vinka med korten. Annars blir de ännu mer ledsen och arg och aggressiv mot mig. Då är det bättre att man kan prata med dem. Leka polis vill jag inte göra!

Hur har fotbollen utvecklats under dina 44 år som domare?

– Mycket! Det här med tröjdragningar och sådant fanns ju inte på min tid som spelare. Och det här med filmningar... Jag tycker inte om när filmstjärnor håller på med fotboll. Jag gillar absolut inte det, för det hånar och lurar domaren.

Varför ska man bli domare tycker du?

– Jag blev domare för att ge tillbaka. Jag har fått så mycket och vill ge tillbaka av det. Jag säger: ”ingen ledare inget lag – ingen domare ingen match”.

Matchen mellan Byxelkrok och IFK Borgholm slutade 1–1 och Elof hade inga problem med att hålla ordning på spelarna i de båda lagen. Svårare var det med känslorna.

– Jag är nöjd med min karriär, men det är tårfyllt. Jag tål inte så mycket... Jag kan både skratta och gråta mycket, men just nu är jag tårögd.

Domarstället hängs nu upp på en klädhängare i garderoben berättar han innan han kliver av gräsmattan på Borgholms IP.

Elof höll bra ordning på spelarna i sin sista match.
Elof höll bra ordning på spelarna i sin sista match.
Spelarna i Byxelkrok och IFK Borgholm poserar tillsammans med Elof Nyström efter 1–1-matchen.
Spelarna i Byxelkrok och IFK Borgholm poserar tillsammans med Elof Nyström efter 1–1-matchen.