”Rykande underhållning för hela familjen”

EGBY Artikeln publicerades
Torbjörn ”Tobbe” Håkansson gör en uppvisning med sin trimmade gräsklippare efter segern i förra årets race.
Foto:Alexander Jensen
Torbjörn ”Tobbe” Håkansson gör en uppvisning med sin trimmade gräsklippare efter segern i förra årets race.

Förra året hade Gräsklipparracet 2 000 besökare. Den udda tävlingen som avgörs i Egby har utvecklats till ett av de mest besökta evenemangen under Ölands Skördefest.

När åttonde upplagan avgörs den 30 september hoppas arrangörerna Egby Byaförening och Laxeby Järngäng på ytterligare ett succéår.

– Vi hoppas att det bibehåller sin attraktionskraft även i år. Det är roligt när det kommer så mycket folk till byn och visar uppskattning, säger Per Bondesson, från Egby Byaförening.

Varför har det blivit så omtyckt?

– Det är spektakulärt och ett av få barnvänliga evenemang under skördefesten. Det är två timmars underhållning för hela familjen, säger Per Bondesson.

– Den modifierade klassen ger också extra spänning. Vill man ha ett smakprov så finns det på Youtube, säger Paul Jensen, från Laxeby Järngäng.

Tävlingen består av två klasser. I den ena tävlar personer med vanliga gräsklippare mot varandra på tid genom en bana med hinder som ska rundas.

I den modifierade klassen tävlas det med trimmade gräsklippare på banan. Mellan heaten blir det musikunderhållning och lotterivinster.

– I år kommer tävlingen att bli välsignad av prästen Magnus Johansson och han ska även delta i tävlingen, säger Paul Jensen.

Torbjörn ”Tobbe” Håkansson har vunnit den modifierade klassen tre gånger och kommer i år att försöka försvara titeln.

– Det är ett jättekul evenemang och kul att så många kommer och tittar på några galningar som kör gräsklippare.

Han kör en modifierad gräsklippare där motorn bytts till en Yamaha R1 på 1 000 kubik med 150 hästkrafter.

– Det ger en rejäl adrenalinkick att köra. Men det hade varit roligt om fler deltog i den modifierade klassen och visade upp sina byggen.

I år finns det möjlighet att han visar upp sin Volvo BM Terrier med en Volvo 850-motor på 400 hästkrafter. Den har han vunnit Traktorracet med och även vunnit tävlingar på fastlandet.

Varje år skänks en stor del av intäkterna från Gräsklipparracet till välgörenhet. Förra året fick exempelvis Cancerfonden och Stiftelsen för Astrid Lindgrens barnsjukhus 15 000 vardera.

– Det är ett enkelt sätt att få in pengar och alla sponsorer och deltagare är medvetna om att det främst görs för allmännyttan och inte för oss själva. Det är helt och hållet ett ideellt arbete vi gör och frukten av detta går till behövande, säger Per Bondesson.