Naturen formger BiBis betong

Kastlösa Artikeln publicerades
Bibbi Dahlgren och Birgitta Hagström använder riktiga frukter och grönsaker till sina former som de gjuter betongen i. Förutom under Skördefesten, har butiken öppet under sommartid och Öland Spirar.
Foto:Malin Edeborg
Bibbi Dahlgren och Birgitta Hagström använder riktiga frukter och grönsaker till sina former som de gjuter betongen i. Förutom under Skördefesten, har butiken öppet under sommartid och Öland Spirar.

Det som började med lökar av betong, har utvecklats till ett helt sortiment av verklighetstrogna grönsaker och annan betongkonst. För sjunde året håller BiBi-butiken öppet, och lagom till Skördefesten invigs den utökade butiksytan.

Bibbi Dahlgren och Birgitta Hagström är goda vänner i hemstaden Hallstahammar. För 15 år sedan göt de sina första rabarberblad i betong.

– Det ena ger det andra och när man trivs ihop är det kul att göra något tillsammans, säger Bibbi Dahlgren.

Vännerna driver på varandra till att utvecklas i skapandet, och något viktigt hände när de upptäckte lökens fina former.

– Vi ville testa om vi kunde göra egna former att gjuta i.

De lyckades och efter lökarna har de inspirerats av en mängd olika grönsaker. För det mesta gjuter de en form omkring en riktig grönsak, för att alla detaljer ska bli rätt återgivna.

– Hade inte naturen varit så snäll och gett en fin form så hade vi aldrig kunnat tillverka detta, säger Bibbi och står framför ett fat med stora pinjekottar.

Från grönsakerna har Bibbi och Birgitta vidgat vyerna. I år har de fokuserat på fåglar, och även tagit fram en tillhörande kikare.

Färgerna ska efterlikna de naturliga förlagorna och bränns in i betongen.

– Det ska se naturligt ut. Vi använder oss av pigment och oxider, sedan en ytbehandling. Därför blir det likt keramik.

Vännerna tar gärna vara på återvunnet material, och låter det bli en del av sina alster.

– En dag kom grannen med gamla sängspiraler som de hade hittat i jorden, och utanför dörren kan det ibland stå det en hink med lite konstiga saker i, ler Bibbi.

Spiralerna utgör nu basen till små fågelbon, som betongfåglar sitter på.

– Återvinning är kul. Vi gör även lampfotar av gamla böcker. Det är synd att fina böcker bara ligger utan att användas.

All betong tillverkar väninnorna i sin verkstad, som de har hemma hos Bibbi i Hallstahammar. Under 2011 skaffade Bibbi och maken Torbjörn sitt sommarhus i Kastlösa, och då kom möjligheten att öppna en gemensam butik.

– Det här har tidigare varit en lanthandel, så lokalen var lämpad som butiksverksamhet.

Inför årets Skördefest har Bibbi och Torbjörn gjort i ordning ytterligare ett rum för att göra butiksytan större.