Fårets Dag återkommer till slottet

Borgholm Artikeln publicerades
Under Fårets Dag finns möjlighet att köpa fårskinn.
Foto:Carin Svensson
Under Fårets Dag finns möjlighet att köpa fårskinn.

Under skördefesten arrangerar Södra Kalmar läns Fåravelsförening Fårets Dag, som samtidigt firar 32 år.

Varje år lockar Fårets Dag tusentals personer. Allting började i liten skala ute på gårdar runt om i länet och har vuxit rejält sedan 1985. Totalt kommer cirka 60 utställare på temat får fylla slottets västra länga mot Kalmarsund och de två borggårdarna med mat- och konsthantverk. Här finns möjlighet att se Calmar Renässansgille i tidsenliga kläder med en marknad fokuserad på historia, slottets fasta utställning och en guidad tur med kastellan Jim Rudolfsson. Mycket kommer vara sig likt sedan tidigare år, men det blir även lite nytt med råullsmarknad.

– Tanken med det hela är att försöka få ull och hantverkare att hitta varandra. Det finns ju massor av olika sorters ull som passar till olika saker. Vi hoppas att personer som vill ha tag i råull ska kunna hitta detta under Fårets Dag, eller knyta kontakt med fårbönder för framtiden, säger Ingeli Ivansson som driver Rugstorps Gård tillsammans med sin familj.

Ingeli berättar att ull är en förnybar råvara och att det är ett bra alternativ till exempelvis fleece.

Rugstorps Gård startade café på gården för fyra år sedan och driver nu caféet under Fårets Dag för andra året. Fårets Dag pågår under tre dagar, fredag till söndag och det är mycket som händer. Besökarna får se på fårvallning, fårklippning och besöka ullverkstaden, se på modevisning och vara med på barnaktiviteter. Det kommer även finnas flera olika fårraser att beskåda. På mattorget blir det försäljning av korv, ost, marmelad, ostkaka och mycket mer. Här finns möjlighet att handla ljuslyktor, tofflor, änglar, tavlor i ull, strumpor, plädar, fårskinn och mycket mer.