Artiklar om god grön jul

Griljerad julrot Kålrot är fin i färgen och är bäst att koka – rotselleri är bäst att ugnsbaka. 1 hel rotselleri, ca 800 g 1 msk olivolja 1/2 tsk salt eller 1 kålrot, ca 800 g 2 grönsaksbuljongtärningar 1 tsk salt 5 lagerblad 3 msk tomatpuré Griljering 0,5 dl söt senap 1 msk vete- eller potatismjöl 3 msk grädde, gärna vegetabilisk 0,5 dl ströbröd eller smulade pepparkakor Gör så här med rotsellerin… Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort allt skal från rotsellerin med kniv och lägg den i en ugnsform. Pensla på olja och salta. Kör i ugnen tills sellerin är mjuk helt igenom. Det tar knappt 2 timmar. Eller om du väljer kålrot… Skala kålroten med kniv. Koka upp vatten med salt, lagerblad, tomatpuré och buljongtärningarna. Lägg ner kålroten och koka den i 1 1/2–2 timmar. Den ska vara lite hårdare än kokt potatis. Ta upp kålroten och låt den svalna och torka till på ytan i 20–30 minuter. Griljering Sätt ugnen på 250 grader. Lägg roten i en ugnsfast form. Rör ihop ingredienserna till griljeringen och pensla blandningen på roten. Strö på ströbröd eller pepparkakssmulor runt om. Griljera högt upp i ugnen tills ytan blivit fint gyllene. Passa noga för det kan lätt bränna.
Foto:
Jultidningen ÖB 30 november

Recept ur kokboken