Vildsvin i Slottsskogen – ”Inte alls bra”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Sannolikt spillning från vildsvin.
Foto:Alexander Jensen
Sannolikt spillning från vildsvin.

Mycket tyder på att det nu finns vildsvin i Slottsskogen. Det har gjorts en observation samt hittats avtryck och spillning.

– Detta var inga bra nyheter, säger Christina Erlandsson, tillsyningsman och naturvårdsvakt.

Rune Karlsson promenerade i tisdags morgon tillsammans med en kompis i Slottsskogen. När de kom till ängen strax söder om bombkratern fick han se ett vildsvin.

– Den stod och bökade. När den såg oss sprang den iväg.

Är du säker på att det var ett vildsvin?

– Ja det var ett fullvuxet vildsvin. Det gick inte att ta miste på det. Det var också uppbökat på platsen.

Hur reagerade ni?

– Jag blev förvånad.

Ölandsbladet undersökte observationsplatsen. Det finns bök men det skulle även kunna komma från grävling. Däremot fanns det avtryck samt spillning som skulle kunna komma från vildsvin. Björn Folkesson, som är jakt- och viltansvarig i LRF, fick titta på bilderna.

– Det är alltid svårt att vara säker utifrån bilder. Men jag skulle säga att det är ganska sannolikt att det är från vildsvin. Detta är värt att följa upp.

– Det är absolut möjligt med vildsvin i Slottsskogen. För den senaste tiden har det kommit flera vildsvinsobservationer, bland annat i Isgärde och i Skedstad.

Behöver folk vara oroliga för sin säkerhet?

– De är nattaktiva och attackerar endast om de blir trängda. Risken finns alltid men den är väldigt liten. Nu finns det ett vildsvin i skogen och det hade varit skillnad om det fanns 50 stycken.

– Ingen ska låta bli att promenera i skogen på grund av detta. Det är bra om folk rapporterar om de ser vildsvin.

Christina Erlandsson, som är naturvårdsvakt och tillsyningsman för Borga Hage naturreservat, blir inte glad av upptäckten.

– Jag har inte sett några tecken på att det skulle finnas vildsvin i skogen. Men det är absolut möjligt för jag har hört om observationer på slottsalvaret. Detta var inga bra nyheter.

Vad skulle det innebära om vildsvin etablerade sig i reservatet?

– Det är inte alls bra. Då är steget in till staden inte långt. Det är inte många som skulle glädjas av det. För vildsvin är som levande jordfräsar, de kan böka upp trädgårdar, fotbollsplanen och parkerna snabbt.

– Sedan har vi även fina ängsmarker i reservatet som skulle bli svåra att återställa om de började böka här.

Om vildsvinet skulle ställa till med stora skador kan markägaren Fastighetsverket lämna in en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen och få dispens.

– Vi ser dock inte behovet just nu men vi får följa utvecklingen, säger Daniel Cluer, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.