Victoria hyllade skördefesten

BORGHOLM Artikeln publicerades
Foto:Alexander Jensen

Årets skördefestinvigning var den 20:e i ordningen. Den arrangerades på Borgholms torg och var full av musikunderhållning från lokala förmågor. Invigningstalaren kronprinsessan Victoria höll också ett fint tal om skördefestens betydelse.

I går invigdes Ölands Skördefest för 20:e gången och som brukligt arrangerades invigningen hos förra årets Ölandsby, vilket i år var Borgholm. Invigningen inleddes genom att Borgholms kyrkokör och Borgholms gospelkör framförde Ölandssången. Därefter gick Per Petersson, som är ordförande i Skördefestens Vänner, upp på scenen. Han tackade alla eldsjälar och sponsorer som har jobbat hårt för att utveckla skördefesten till det evenemang som det är i dag.

Konferencier för kvällen var den mångfacetterade Maria Möller som underhöll publiken med imitationer av svenska kändisar och framförde flertalet låtar. Årets invigningstalare var kronprinsessan Victoria.

– Det är alltid speciellt för min familj att komma hit till Borgholm. Vi älskar Öland och har gjort det i flera generationer. Skördefesten har jag sett fram emot, sa hon i inledningen av sitt tal och fortsatte:

– Ni har skapat en fin och viktig tradition som påminner om att skördetiden är en tid för tacksamhet.

I resten av talet betonade hon bland annat hur viktigt lantbruket är och att skördefesten bidrar till att bevara ett betydelsefullt kulturarv.

Under kvällen delades det ut en hel del priser. Årets Ölandsfotograf Mattias Ingeman fick ta emot priser från Maria Wiell, från Ölandsbladet, Pia Axelsson, från Ölands Skördefest, och Staffan Arvegård, från Ölands Naturskyddsförening.

Kronprinsessan Victoria överräckte två gyllene pumpor till Mörbylånga kommun och Borgholms kommun, som vann priset Den Gyllene Pumpan för deras arbete med vattenkrisen.

I slutet av invigningen fick Vickleby, som är Årets Ölandsby, ta emot minnesstenen och vägskylten av jurymedlemmarna Sven-Göthe Lidheim, från föreningen Årens Ölänningar, och Kenth Jönsson, från Ölandsbladet. Av Borgholm fick de en kandelaber, som är en kopia av en som upptäcktes under utgrävningar av Borgholms slott.

– Vi är oerhört tacksamma och glada för att vi har fått den här utmärkelsen. Ni är hjärtligt välkomna att hälsa på oss under året och vi ser fram emot nästa års invigning, sa en av representanterna för Vickleby.

Invigningen i Borgholm var full av musikunderhållning som framfördes av lokala förmågor. Borgholms kyrkokör och Borgholms gospelkör framförde flera låtar. Vilket även Borgholms kulturskolas barnkör gjorde. Street Legal Band avslutade invigningen med att bland annat framföra Tina Turners låt, ”Simply the best”.