Varnar för stora regnmängder: ”Kan komma 35-45 millimeter”

ÖLAND Artikeln publicerades
Ta fram paraply och stövlar - SMHI varnar för stora regnmängder.
Foto: Arkiv
Ta fram paraply och stövlar - SMHI varnar för stora regnmängder.

SMHI har utfärdat klass 1 -varning för kraftigt regn på Öland under natten till fredagen.

– Det kan komma 35 - 45 millimeter, säger meteorolog Alexandra Ohlsson.

Fronten kommer från sydväst och har åska och ösregn med sig, nederbörden kan bli så kraftig att SMHI på torsdagsmorgonen gick ut med en Klass-varning för Öland.

– Det stämmer, vi varnar för stora regnmängder i ert område, säger meteorolog Alexandra Ohlsson på SMHI i Norrköping till Ölandsbladet.

I definitionen för Klass 1-varning sägs att det finns risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

– Det som händer är att vi har ett regnväder som drar in från Tyskland för att bli kvar och snurra över Götaland under fredagen. Regnet kommer till Öland under natten och kan bli kraftigt, det kan bli 35 - 45 millimeter. Det kan även ha inslag av åska, fortsätter Alexandra Ohlsson.

Enligt den prognos SMHI utfärdade på torsdagsförmiddagen får södra Öland de största regnmängderna. Mörbylånga får enligt SMHI:s väderapp 35 millimeter regn under fredagsdygnet och regnovädret ska där ha sin topp mellan 03.00 – 09.00.

I Borgholm förväntas i sammanhanget måttliga 18,2 millimeter under fredagsdygnet.

– Vi har sett en liten tendens på att de största mängderna är på södra halvan av Öland. Till en början är det kraftigt regn på södra Öland och sedan sprider det sig sakta norrut.

Och sedan?

– Regnvädret ser ut att bromsa upp under lördagen och det blir regn på Öland även då, men inte alls i de mängderna som under fredagen.

Fredagen blir också en blåsig historia med nordostliga vindar, vindbyarna kan nå uppemot 15 - 16 meter per sekund i Ottenby och Byxelkrok.

På söndag har regnvädret lämnat Öland, då förväntas sol och cirka 18 grader.