Uppsågat kassaskåp dumpades i havet: ”Letar spår”

LÖTTORP Artikeln publicerades
Här, i närheten av Högby fyr och några meter ut i vattnet, hittades under tisdagen ett uppbrutet kassaskåp av mindre modell som tros komma från inbrotten i Byxelkrok i början av juli.
Foto: Carin von Post
Här, i närheten av Högby fyr och några meter ut i vattnet, hittades under tisdagen ett uppbrutet kassaskåp av mindre modell som tros komma från inbrotten i Byxelkrok i början av juli.

Uppsågat och dumpat i havet - polisen har beslagtagit ett kassaskåp hittat i närheten av Högby fyr.

– Vi misstänker att det kommer från inbrottsvågen i Byxelkrok i början av juli, säger kommunpolis Magnus Areskog.

Natten till den 1 juli drabbades Byxelkrok av en mängd inbrott i och runt hamnområdet. På Hamnpuben tillgreps ett kassaskåp innehållande 25 000 kronor.

– Man tog alltså med sig skåpet, rapporterade polisen då.

Det kassaskåp som på tisdagen hittades några meter ut i vattnet nära Högby fyr kan komma från inbrottsvågen i Byxelkrok.

– I nuläget kan vi inte säga till hundra procent att det är så, men vi misstänker det och kommer troligen att få reda på det under dagen (onsdag), säger kommunpolis Magnus Areskog till Ölandsbadet.

Han och kollegan Joakim Hallin bärgade skåpet på tisdagsförmiddagen, detta efter tips från en privatperson.

– Skåpet låg ungefär på mitten mellan fyren och land, några meter ut i vattnet från vägen. Det var uppsågat, tomt och hade säkert legat i vattnet ett tag. Så skåpet, som inte är stort, har tagits i beslag för teknisk undersökning, man gör spårsökning.

Någon slutsats kring att skåpet hittades just där?

– I så fall att man inte ville åka runt med det i bil, att man ville bli av med det så fort som möjligt. Men det är inte säkert att sågades upp just där, det kan ha gjorts någon annanstans.

Vägen ut mot fyren kan beskrivas som en öppen plats, där fordon och personer lätt kan ses från land.

– Man kommer ju inte längre än till fyren, så vi är ju väldigt nyfikna om någon sett någonting därute på vägen som kan vara av värde för utredningen. I så fall får man gärna höra av sig till polisen, säger Magnus Areskog.

Vid ett inbrott på restaurangen vid Lundegårds camping natten till den 8 augusti tillgreps ett kassaskåp som senare hittades uppbrutet vid flygfältet i Borgholm.

Med två hittade kassaskåp kan polisen göra viktiga framsteg i utredningen av de stölder och kassaskåpskupper norra Öland drabbats av under sommaren

– Man kommer givetvis att jämföra hur skåpen är uppbrutna och så, säger Magnus Areskog för att sedan rikta ett tack till allmänheten.

– Folk är vaksamma, det är jättebra. Vi känner att folk, som vi poliser, vill komma till rätta med detta.

Polisens tipstelefon är 114 14.