Unga flickor på rymmen hittades på stödboende i Borgholm - kommunen inför besöksförbud

Borgholm Artikeln publicerades
Två flickor, 14 och 16 år gamla, hittades på ett kommunalt stödboende i Borgholm efter att ha varit försvunna från sina hem i Kalmar i fem dagar. Nu skärper kommunen reglerna på boendet.
Foto: Michael Ståhl
Två flickor, 14 och 16 år gamla, hittades på ett kommunalt stödboende i Borgholm efter att ha varit försvunna från sina hem i Kalmar i fem dagar. Nu skärper kommunen reglerna på boendet.

Två unga flickor från Kalmar hittades efter fem dagar på rymmen av polis och föräldrar på ett kommunalt stödboende i Borgholm. En av flickorna, en 16-åring, var vid upptäckten narkotikapåverkad.

– De här killarna ger tjejerna mat, cigaretter och framförallt droger, säger en av föräldrarna till P4 Kalmar.

Socialförvaltningen skärper nu reglerna på stödboendet, bland annat införs besöksförbud.

Flickorna, 14 och 16 år gamla, beskrivs i radioreportaget av sina mammor som rymningsbenägna och att de söker sig till unga män som ger dem droger.

En dag i augusti försvann tonårsflickorna återigen från sina hem i Kalmar och anmäldes som försvunna. Efter att på egen hand sökt flickorna fick mammorna napp i Borgholm, tjejerna hade setts i en livsmedelsaffär och spåren ledde sedan vidare till ett kommunalt stödboende varpå polis tillkallades.

– Den 26 augusti hade vi en patrull på ett kommunalt boende i Borgholm och då hittades flickorna, bekräftar områdespolis Thomas Lönnqvist till Ölandsbladet.

Flickorna låg då och sov på varsin smutsig bäddmadrass i ett av rummen på boendet.

Enligt P4 Kalmar misstänks en av flickorna för narkotikabrott, detta då hon vid tillfället visade tydliga tecken på narkotikapåverkan.

Mammorna är nu starkt kritiska till att personalen på boendet inte slagit larm och ska enligt uppgift ha anmält kommunen till IVO.

– När vi kom dit kommer en i personalen och öppnar och det första hon säger är att "två unga flickor ska ju inte vara här". Då sade vi i kör: Men varför har ni inte hört av er? Då blev hon helt tyst, berättar den ena mamman för P4 Kalmar.

Borgholms socialchef Anna Hasselbom Trofast säger till Ölandsbladet att personalen på boendet vid flera tillfällen under perioden den 16 - 26 augusti ”skickat iväg” tjejer som någon av de boende släppt in mot gällande regler.

– Det har gällt de här tjejerna samt några andra tjejer. Men sedan har de kommit tillbaka, fönstervägen eller så. Det är tillåtet att vara gäst på boendet, men inte om man flicka under 15 år och är man mellan 15 - 17 år krävs vårdnadshavarens tillstånd - och man får inte övernatta.

Så de här tjejerna skulle inte ha varit på boendet?

– Nej, det strider mot boendepolicyn, en policy ungdomarna på boendet känner till mycket väl.

Stödboendet har 20 boende med egna rum i två plan och fram till nyligen bemannad nattetid med sovande jour. Tanken är att ungdomarna i möjligaste mån ska ha ett ”eget” boende, men nu – med anledning av händelsen den 26 augusti – har såväl regler som bemanningsform förändrats.

– Det är besöksförbud för alla flickor, det har satts in vaken natt för att ha bättre koll, vi har haft samtal med de boende och vi kontrollerar att inga nyckeltaggar är borta. Och som tidigare genomförs brandkontroll i varje rum, det är vid sådana tillfällen personalen hittat flickor och skickat iväg dem.

– Sedan görs drogtester vid behov.

Det har tidigare funnits signaler på att det finns droger på boendet och att boende även säjer droger till utomstående?

– Det har florerat sådana rykten, men det finns inget konkret. Skulle det förekomma är det absolut inte okej, då bryter man mot det kontrakt man har. Vi har ett nära samarbete med polisen nu och gör drogtester.

Vid ett tillfälle längre tillbaka ska personal på boendet ha stoppat polisen från att komma in, trots larm om bråk. Hur är samarbetet med polisen?

– Vi samarbetar jättebra och har täta kontakter med Magnus (Areskog, kommunpolis) och Thomas (Lönnqvist, områdespolis) samt patruller. Vi jobbar aktivt med dem, nu är det mycket bättre.

Hur ser du det inträffade?

– På förekommen anledning har vi vidtagit åtgärder för att se till att det något liknande inte händer igen. Att regler inte efterföljs är jättetråkigt och vi jobbar aktivt för att komma till rätta med situationen.