Klart med livsmedelsbutik i Triangeln

BORGHOLM Artikeln publicerades
P&E Fastighetspartner bygger vidare på Triangeln. ”Efter Liljas finns det 7 000 kvadratmeter kvar, så det finns plats”, säger P-O Persson och avslöjar att  det finns ett undertecknat avtal med en livsmedelskedja.
Foto: Michael Ståhl
P&E Fastighetspartner bygger vidare på Triangeln. ”Efter Liljas finns det 7 000 kvadratmeter kvar, så det finns plats”, säger P-O Persson och avslöjar att det finns ett undertecknat avtal med en livsmedelskedja.

Beijers inviger nästa vecka, Liljas kan börja bygga i höst och nu har exploatören P-O Persson hittat en livsmedelskedja till Triangeln.

– Det finns ett undertecknat avtal. Ambitionen är att börja bygga samtidigt som Liljas.

För drygt en månad sedan kunde Ölandsbladet avslöja att bilfirman Liljas var på väg till Borgholms nya handelsområde Triangeln, en affär som i dagarna blev helt klar. Nu pågår ritningsarbetet där en Volvo-anläggning under uppförande i Vetlanda står som förebild.

– När ritningarna är klara trycker vi på startknappen och dit är det en bit kvar, säger P-O Persson vid P&E Fastighetspartner och kan därför inte ge något exakt svar på frågan när.

– Det vet jag inte, kanske någon gång i höst.

Vid byggstart i höst kan Liljas flytta från Storgatan till Triangeln nästa höst.
Foto: Michael Ståhl
Vid byggstart i höst kan Liljas flytta från Storgatan till Triangeln nästa höst.

Med Beijers och Sibylla på plats och drygt 2 000 kvadratmeter Liljas på väg in har P-O Persson ändå 7 000 kvadratmeter över på Triangeln. Och nu kan han avslöja att det tidigt uttalade målet att få dit en livsmedelsaffär tycks ha gått i lås.

– Det finns ett undertecknat avtal. Ambitionen är att börja bygga samtidigt som Liljas.

Vilken livsmedelskedja det handlar om vill han inte berätta, men det är känt att den tyska livsmedelsjätten Lidl via konsult letar lämplig mark i Borgholm för etablering.

Lidl? Coop trots allt? Någon annan?

– Där säger jag inte något om någonting.

I affären med Liljas ingår att P&E Förvaltning övertar Liljas nuvarande fastighet efter Storgatan i Borgholm. Vad som ska ske där i framtiden är enligt P-O Persson inte klart.

– Det får växa till sig, vi har inte ens börjat fundera på saken. Men det vore väl trevligt att ha något annat där, som till exempel bostäder.

Beijers flytt är en samtidigt en viktig pusselbit i arbetet med yttre hamnen i Borgholm där P&E Förvaltning och byggjätten Peab har nyckelroller. Gemensamt har de tecknat avsiktsförklaring med kommunen om ”utveckling av yttre hamnen” och en arbetsgrupp har sedan i slutet av förra året haft ett par-tre möten för att hitta möjliga vägar framåt.

Den stora stötestenen i det sammanhanget är, vilket det har varit under en längre tid, Swedish Agro:s anläggning vars verksamhet P-O Persson vill ha till Triangeln.

– För att kunna utveckla hamnen och staden måste vi få ordning på den frågan, annars går det inte. Det kan väl inte vara bra att ha en affär där nere i hamnen.

I utvecklingen av yttre hamnen i Borgholm har Swedish Agro en nyckelroll.
Foto: Michael Ståhl
I utvecklingen av yttre hamnen i Borgholm har Swedish Agro en nyckelroll.

 

”Jag tycker att man ska våga stå för det, att våga vara stad, sticka ut hakan och kavla upp ärmarna.”

I Köpingsvik äger P&E Förvaltning campingen Köpingbaden och även där utvidgas verksamheten. Nyligen inköptes ”grannhuset”, den stora, centralt placerade byggnaden vid Lägerhyddan.

– Tanken är att införliva den med Köpingbaden och göra en snygg entré. Vi är överens med bostadsrättsföreningen om att vi köper den, men det återstår lite formalia innan laga kraft är vunnen, berättar P-O Persson.

Du avslutar kvällens (onsdag) möte med rubriken ”Borgholm bygger framtid” på Strand, vilket budskap har du till publikum?

– Det måste jag börja fundera på, säger P-O Persson med ett skratt och tillägger sedan:

– Borgholm är en stad, Ölands enda. Jag tycker att man ska våga stå för det, att våga vara stad, sticka ut hakan och kavla upp ärmarna: ”Det här är Öland”. Borgholm kommer alltid ha sin utveckling om man bjuder till.