Tredubblad avgift: ”Förstår inte hur kommunen tänker”

Byxelkrok Artikeln publicerades
Petter Skoglund och Leif Ahlin, två av företagarna  i hamnen i Byxelkrok som protesterar mot kommunens kraftiga avgiftshöjning.
Foto: Michael Ståhl
Petter Skoglund och Leif Ahlin, två av företagarna i hamnen i Byxelkrok som protesterar mot kommunens kraftiga avgiftshöjning.

Kraftig höjning av taxan samt ingen information, det jäser bland bodarna i hamnen i Byxelkrok.

– Vi kan inte förstå hur kommunen tänker, det här är sjukt, säger en av de drabbade näringsidkarna.

Från 100 kronor per kvadratmeter till 300 kronor, taxan för att nyttja allmän platsmark i hamnar med A-läge – Byxelkrok och Borgholm - höjdes kraftigt av Borgholm Energi inför 2018 och har gått de flesta förbi.

Tills nu.

– Av en ren slump hittade vår hamnkapten höjningen på nätet för en tid sedan, innan dess visste vi ingenting. Det har inte gått ut någon information alls till oss berörda, så hade inte han hittat det hade det kommit som en överraskning på fakturan vi får i början av nästa år, säger Leif Ahlin, ordförande för hamnföreningen.

Leif Ahlin driver ”Kroken Sallad & Fisk” sedan åtta år tillbaka och han befarar att höjningen för den egna verksamheten blir cirka 16 000 kronor stor, från 12 000 kronor till 27 600 kronor på årsfakturan.

– Och det är väldigt saftigt, det är en enorm skillnad.

Om informationen gått ut - idag finns den nya taxan endast att hitta via en snårig väg på Beabs hemsida samt i protokoll - hade bod-innehavarna enligt Leif Ahlin fått chansen att parera kostnadshöjningen, antingen genom att minska den använda ytan eller höja priserna.

– Mitt budskap till kommunen är att de måste tänka till inför sådana här höjningar och sedan måste de ju informera. Och vill de inte ha oss kvar längre så får de väl säga det.

Grannen i boden bredvid, Erik Linder, inflikar:

– Det här är inte klokt och de har inte informerat.

Petter Skoglund med Petters Restaurang och Pizzeria på andra sidan ”gatan” instämmer till fullo i kritiken:

– Vi kan inte förstå hur kommunen tänker, det här är sjukt. Kommunen, Borgholm Energi, tripplar kostnaden och några i bodarna här tjänar inte många kronor under säsongen och någonstans måste de ta pengarna ifrån.

– Vi har inget emot att man tar ut en avgift för att man använder kommunal mark, det är inte det det handlar om, men här tål vissa av oss en sådan här stor höjning på en gång, andra gör det inte - för några blir det väldigt mycket pengar. Vi tycker att kommunen gör fel.

Dessutom befarar han att höjningen kan slå mot den positiva utveckling hamnområdet är i sedan en handfull år tillbaka.

– A-hamn...det känns som de straffar oss för att det går bra. Det är ju inte kommunen, eller Beab, som gjort så att det blivit så bra som det blivit, det här har flera små näringsidkare gjort. Då ska man ju inte slå undan benen på dem.

– Tvärtom ska man gynna och uppmuntra de som vill göra någonting positivt i våra hamnar. Och det gäller ju inte bara hamnen i Byxelkrok, utan i alla hamnar.

Även taxan för gatuservering i hamn är höjd, i hamn med A-läge från 100 kronor till 220 kronor.