Tjuvar utan heder borde få stå resten av livet!

Öland Artikeln publicerades

Hembygdsföreningens soffa, gjord för att trötta ben ska kunna vila i Nunnedalen...det är väl för jäkligt att inte en sådan ska kunna stå kvar.

Det finns brott som upprör. Och det finns brott som får människor att bli våldsamt upprörda. Att stjäla hembygdsföreningens soffor i Nunnedalen tillhör tveklöst de senare.

Med all rätt. Man blir galen, att människor inte kan skilja på mitt och ditt. Och som i det här fallet något som är till nytta och gagn för oss alla, särskilt äldre och svaga som behöver någonstans att vila sina ben.

Det var i förra veckan som stölderna i Nunnedalen upptäcktes.

De gamla bänkarna i Nunnedalen, den blomstrande vandringsleden, riskerade att falla samman. Och bänkar behövs eftersom det är många äldre som njuter av den grönskande prakten, men behöver vila lite mellan blommorna.

Sagt och gjort, hembygdsföreningen gick till Ulf Runefors i Runsbäck som snidade ihop åtta nya bänkar. De nya bänkarna var både vackra och rejäla. Inte någon av bänkarna vägde under 25 kilo.

Alla bänkarna var signerade med ”Ulf R - 19”, samt numrerade med romerska siffror (I-VIII). Bänkarna placerades ut strategiskt längs med vandringsleden på lämpliga viloställen.

Mindre än en månad senare är närmare hälften stulna. I hembygdsföreningen är upprördheten stor.

Och även i Ölandsbladets kommentarsspår märks att stölderna engagerar.

”Så sorgligt”, tycker till exempel Agneta, en av de 3 356 som aktivt har visat sin besvikelse efter stölden.

Det finns en hederskodex även bland tjuvar, eller rättare sagt, det fanns i alla fall tidigare en hederskodex bland tjuvar. Det finns tillfällen i livet när människor tvingas till kriminalitet, det kan handla om att få ihop pengar för överlevnad. Inte sällan är droger inblandat.

Men en person med tjuvheder tar inte något som alla har nytta av. Tjuvheder innebär också att man aldrig tar något från äldre människor eller sådant som kan vara till nytta för sjuka eller lytta.

De tjuvar som fyllt sina bilar, husvagnar eller husbilar med 40-kilos ekbänkar och farit från platsen har ingen tjuvheder. För de tjuvar som stjäl ekbänkar för hembygdsföreningen och försämrar livet för trötta ben vet inte vad heder är.

Det är möjligt att en fällande dom i tingsrätten inte skulle ge särdeles tunga straff. Men vi är i alla fall många som tycker det finns grader i helvetet för stölder och att tjuvar utan hederskodex borde få känna på det. Att stå resten av livet vore passande...