Störst risk för viltolyckor i Kalmar län

Kalmar län Artikeln publicerades
Kalmar är det län där det sker mest viltolyckor.
Foto: Pressbild
Kalmar är det län där det sker mest viltolyckor.

Kalmar är det län i landet där risken att drabbas av en viltolycka är störst, med 21,4 olycksfall per 1000 bilar såhär långt i år. Det visar en sammanställning av försäkringsbolaget If.

Hösten är den tid på året då det sker flest viltolyckor. Totalt skedde 61 300 viltolyckor förra året, vilket är en historiskt hög nivå. Och redan nu har det skett över 41 000 olyckor på svenska vägar under 2018.

– Åter igen ser det tyvärr ut att bli ett rekordår, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Försäkringsbolaget If har räknat fram en lista över länen med flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar. Kalmar län är den region där risken att råka ut för en viltolycka är störst, med 21,4 olyckor per 1000 bilar hittills under 2018. Det kan jämföras med exempelvis Stockholm, som placerar sig i botten av listan, där endast 3,5 olyckor skett per 1000 bilar såhär långt in på året.

ördsrik årstid gör vägarna livsfarliga för både djur och människor, säger Johan Granholm.

Sett till hela landet är risken att krocka med ett rådjur överlägset störst (45 863 olyckor förra året) Därefter följer vildsvin (6 082) och älg (5 941).

I Kalmar har 2 896 viltolyckor rapporterats såhär långt under 2018. Av dessa har merparten, 2 314 stycken, varit fall av kollision med rådjur, följt av krockar med vildsvin (280) och hjort (154).

Fakta

Så gör du om olyckan varit framme

Sätt ut varningstriangeln.

Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.

Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.

Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas.

Sedan den 1 januari 2010 är du skyldig enligt lag att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen. Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Visa mer...