Stormen är på väg – så påverkas Öland

ÖLAND Artikeln publicerades

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar på Öland när stormen drar över ön i morgon kväll.

Under fredagen drar en storm in över landet och SMHI har utfärdat klass 2-varningar för stormbyar på i stort sett hela västkusten.

För resten av södra Sverige har SMHI utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar. Vilket innebär att grenar och enstaka träd kan knäckas. Vinden kan också innebära problem för höga fordon.

Stormen väntas ha bedarrat något när den kommer till Öland sent under fredagskvällen. Det beräknas ändå vara vindbyar från 21 meter per sekund till 24 meter per sekund. Men lokalt kan vindbyarna nå upp till storm.

På lördag väntas det fortsätta att blåsa med mycket hårda vindbyar på cirka 21 meter per sekund.

Eon meddelar i ett pressmeddelande att de har höjt beredskapen i samband med stormen, bland annat i sina driftcentraler för att snabbt kunna koppla om i elnätet.

– De senaste åren har vi investerat många miljarder i elnätet för att vädersäkra det. Mycket är klart, men ännu inte allt. Det finns därför risk för strömavbrott. Men med vår ökade beredskap ska avbrotten förhoppningsvis bli relativt korta, säger Johan Aspegren, presschef på E.ON i ett pressmeddelande.

 

FAKTA

Definition för Varning klass 1 mycket hårda vindbyar

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Visa mer...