Storbedragare greps i Borgholm: ”Internationellt efterlyst”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Här på polishuset i Kalmar sitter en internationellt efterlyst storbedragare anhållen efter att ha gripits i Borgholm på lördagskvällen.
Foto: Arkiv
Här på polishuset i Kalmar sitter en internationellt efterlyst storbedragare anhållen efter att ha gripits i Borgholm på lördagskvällen.

En internationellt efterlyst storbedragare greps på lördagskvällen i Borgholm.

– Den mannen är farlig, han tömmer och säljer hus han inte äger, säger en kvinna som drabbats av 42-åringens framfart.

”Kan jag hyra ditt hus under en längre tid?”

Så började samtalet en kvinna med Borgholmsanknytning sent ska glömma. Vad hon inte visste då, för två veckor sedan, var att i andra änden fanns en 42-åring polisen i flera länder letat länge.

– Jag erbjöd honom och hans flickvän att se på huset först och en vän till mig träffade dem och jag sa till henne ”att ge dem inte nyckeln utan att få pengar”. Men nu fick de nyckeln ändå och sedan kom det inga pengar, berättar husägaren, som bor utanför Sverige.

När hon sedan fick en kopia på mannens ID-handling började alla varningsklockor ringa.

– Det syntes att handlingen var klippt och klistrad, den bestod av flera delar som satts ihop. Dessutom hade det utgått.

Det svenskklingande namnet på denna tyske medborgare stämde dock delvis och med hjälp av väninna fick hon närmast chockerande information om vem hon hade i huset i Borgholm.

– Ja, han är efterlyst i Tyskland, Norge och Sverige och suttit i fängelse i Tyskland. Hans sport och hobby är att ”hyra” in sig i hus och plundra och sälja bohaget. Han till och med säljer hus han inte äger, eller hyr ut i andra hand.

Din beskrivning av honom?

– Jag har ju inte träffat honom, men han lär vara både förtroendeingivande och väldigt trevlig. Min vän säger att han är stor och lång, nära två meter. Tunt hår på hjässan, hästsvans och, när jag tittar på ID-fotot, lite skäggig verkar det som. Och han pratar både tyska och svenska.

Flickvännen är tysk medborgare, född 1971.

I lördags kontaktade husägaren polisen.

– Så de åkte dit på kvällen och grep honom, samtidigt som de avhyste flickvännen. Vad jag vet har det inte tagits något från huset, säger kvinnan och vill varna andra.

– Han är farlig. Släpps han lär det hända igen, så det måste komma ut.

Polisen presschef i region syd bekräftar det inträffade.

– Vi har ett sådant ”case”, ett bedrägeriärende i Borgholm där en man i 40-årsåldern sitter anhållen i Kalmar. Den här mannen är internationellt efterlyst och jag utgår ifrån att det finns en arresteringsorder på honom, säger Robert Loeffel till Ölandsbladet.

För vad?

– Om jag förstått det rätt hyr han hus och tömmer dem på bohag. Det handlar om bedrägerier.

Internationella åklagarkammaren i Malmö har tagit över ärendet och beskedet därifrån är att mannen ska utlämnas till Tyskland inom kort: ”Typ två veckor”.