På väg mot ny vattenkris – ”Kommer vara vårt stora problem”

Mörbylånga Artikeln publicerades
Hela 2016 var det vattenkris i Mörbylånga kommun som tillsammans med andra kommuner satsade på en massiv vattensmartkampanj med Kamelen Törsten som huvudperson. Och sommarens vattenförbrukning gick den sommaren ner med 20-25 procent.
Foto: Mörbylånga kommun
Hela 2016 var det vattenkris i Mörbylånga kommun som tillsammans med andra kommuner satsade på en massiv vattensmartkampanj med Kamelen Törsten som huvudperson. Och sommarens vattenförbrukning gick den sommaren ner med 20-25 procent.

Vattenförbrukningen ligger på 15 procent över det normala just nu. ”Torrt, varmt och mycket folk!” Mörbylånga kommun uttrycker en stor oro för vattensituationen i kommunen eftersom grundvattnet sjunker fort.

Det var i samband med länsstyrelsens samverkansmöte kring foderbristen nyligen som Mörbylånga kommun gav uttryck för sin stora oro kring vattenbristen. De instämde i att foderbristen är det stora problemet just nu och konstaterade att allt var skördat på de kommunala markerna. Men...

– Vattenbristen kommer att vara vårt stora problem om någon månad eftersom grundvattnet sjunker fort, var sammanfattningen från Mörbylånga kommun i länsstyrelsens rapport.

Varje måndag mäts nivåerna i kommunens vattentäkter, berättar driftsingenjör Tobias Pettersson.

– Vi ligger en månad fel i tiden, grundvattennivåerna brukar ju sjunka fram till hösten, men just nu har vi de nivåer som vi vanligtvis har i augusti. Det är särskilt de små magasinen som sjunker snabbt nu.

Vattenbristen kommer att vara vårt stora problem om någon månad.

Jämfört med förra året vid den här tiden förbrukar vi 15 procent mer vatten per dygn, just nu. Förklaringen finns i att det är varmt, torrt och mycket folk på Öland.

– Det är naturligtvis vädret som påverkar oss. Även om det är bevattningsförbud så går det åt vatten i större mängd, det handlar bland annat om hur vi duschar när det är så här varmt.

Sedan tidigare år vet man att det är möjligt att spara vatten i stora mängder. 2016, när vattenkrisen var som störst i Mörbylånga kommun, gick vattenförbrukningen ner med 20-25 procent jämfört med tidigare år. Till största delen tack vare en massiv informationskampanj från kommunen, med kamelen Törsten i spetsen. Samma sparknep som användes då rekommenderas även i sommar.

– I och med att vi ligger en månad fel blir det tufft inför hösten, säger Tobias Pettersson

fakta

Vattensmart med Törsten

Bevattningsförbudet som infördes den 5 juli innebär att det inte är tillåtet att använda kommunalt vatten för:

– att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang

– att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler där kommunalt vatten används

– att bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande

– att tvätta bilen hemma.

Enkla spartips

Oavsett om det är bevattningsförbud eller ej hoppas vi att du behåller dina goda vanor och fortsätter att vara sparsam med vattnet - året om. Här följer några enkla spartips.

– Korta ner tid för dusch. Utmana dig att duscha klart på 4 minuter!

– Undvik att bada badkar

– Diska inte under rinnande vatten

– Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du startar. Välj gärna eco-program.

– Samla regnvatten för att vattna i trädgården.

Visa mer...