Stal skyddade orkidéer: ”Massmord”

GÅRDBY Artikeln publicerades
Orkidéstöld vid Station Linné, Ölands Skogsby, i juni j förra året. Nu har ett hundratal orkidéer grävts upp vid naturreservatet Sandhed i Gårdby.
Foto:Anne Wilks
Orkidéstöld vid Station Linné, Ölands Skogsby, i juni j förra året. Nu har ett hundratal orkidéer grävts upp vid naturreservatet Sandhed i Gårdby.

Återigen har Öland drabbats av hänsynslös orkidéplundring.

– Uppskattningsvis har ett hundratal orkidéer grävts upp, konstaterar områdespolis Thomas Lönnqvist.

Förra våren kom larm om flera orkidéstölder på Öland, ett artskyddsbrott med fängelse i straffskalan.

– Och nu är det dags igen. I naturreservatet Gårdby sandhed har någon eller några grävt upp cirka 100 orkidéer, säger områdespolis Thomas Lönnqvist och gör en sammanfattning av den anmälan som upprättades i slutet av förra veckan:

– Grävt upp, tagit med sig och förstört på platsen. Och eftersom de här orkidéerna inte klarar att flyttas och dör efter ett tag så kan man säga att det handlar om massmord - på orkidéer.

2016 rapporterades orkidéstölder från flera platser, bland annat i Övre Ålebäck, Ismanstorps borg, Hörninge Mosse och Ölands Skogsby.

Cirka 100 orkidéer stals vid varje plats.

– Att någon grävt upp 5-10 plantor i tron att de kan plantera dem hemma har vi sett under många decennier i landet, men inte denna industriella verksamhet, sa Anne Wilks på Station Linné efter stölden vid Ölands Skogsby och trodde sig ha förklaringen till det olagliga.

– Det är orkidémjölet i rötterna man vill komma åt.

Mjölet används bland annat till te och en slags turkisk glass. Det sägs också att mjölet, som kallas salep, skulle vara potenshöjande.

Stölden vid Ismanstorps borg kom senare att omgärdas av frågetecken, var det verkligen människor som tagit de skyddade blommorna?

– Just det här skulle inte jag svära på att det är mänskogjort – utan mer djur, sa Ulla-Britt Andersson, Ölands Botaniska Förening, till P4 Kalmar, för att samtidigt se bevis på mänsklig inblandning i de andra fallen.

Vilket även Anne Wilks konstaterade om stölden i Ölands Skogsby.

– Jag har sett spår av grävling, vildsvin och tranor många gånger i livet och det är det inte fråga om här.

Polisen manar till vaksamhet.

– Vi är väldigt glada om folk är uppmärksamma - och det gäller allt från skyddad växlighet till knackande av fossiler, säger Thomas Lönnqvist.