”Spiondrönare” stör militärövning

ÖLAND Artikeln publicerades
En misstänkt spiondrönare har observerats på norra Öland och sätts i samband med den pågående försvarsövningen Aurora 17. Ett amerikanskt förband utrustat med luftvärnssystemet ”Patriot” finns nu på norra Öland. Bild: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten
Foto:Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten
En misstänkt spiondrönare har observerats på norra Öland och sätts i samband med den pågående försvarsövningen Aurora 17. Ett amerikanskt förband utrustat med luftvärnssystemet ”Patriot” finns nu på norra Öland. Bild: Astrid Amtén Skage/Försvarsmakten

En främmande och större drönare har observerats på norra Öland och sätts i samband med försvarsövningen Aurora 17.

Ett amerikanskt luftvärnsförband ingående i försvarsövningen Aurora 17 anlände till norra Öland under onsdagen (se artikel).

Samtidigt kommer uppgifter om en okänd drönare över områden där förbandet ska öva.

– Den här drönaren har setts flyga runt på norra Öland de senaste dagarna. Flera personer har sett den och slagit larm, sägs det till Ölandsbladet.

Den misstänkta spiondrönaren beskrivs som stor, cirka fem-sex meter, samt snabb.

– Den ska gå väldigt fort och har kvickt försvunnit när någon försökt närma sig den.

Ölandsbladet har även fått information om husbilar hemmahörande i länder som vanligtvis inte brukar förekomma på norra Öland nu rör sig i det känsliga området.

Polisen är förhindrad att kommentera uppgifterna på grund av sekretess.

Överstelöjtnant Christoffer Schildt, ansvarig samverkansofficer, säger sig inte känna till rapporterna från norra Öland.

– Inget jag har vetskap om, men jag tar tacksamt emot informationen och ska föra den vidare, säger han till tidningen.

Inför Sveriges största försvarsövning på 20 år gick militärledningen ut med ett tydligt budskap till lokalbefolkningen.

– De bad oss vara uppmärksamma under övningen, om något ovanligt sker. Som campare och husbilar på ovanliga platser. Just drönare var det första jag tänkte på, berättar en Bödabo för Ölandsbladet.

Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, bekräftar att det generellt brukar komma in rapporter om UAV-verksamhet (obemannade luftfartyg) under militärövningar.

– Och det finns väl skäl att tro att det kommer sådana rapporter under den här övningen också.

Har ni fått in sådana uppgifter från norra Öland?

– Det ringer ingen klocka hos mig, men det kan finnas här ändå, säger Jesper Tengroth och tillägger att försvarsmakten vidtar åtgärder för att ”förhindra den här typen av aktiviteter”.

– Men hur vi gör kan jag inte gå in på, det ligger i sakens natur.