Sommaren på Eketorps borg bjuder på en mängd olika aktiviteter

Eketorp Artikeln publicerades
Med en varsin säck halm försökte Vera och Guilia Spiik få ner varandra.
Foto: Natalia Johansson
Med en varsin säck halm försökte Vera och Guilia Spiik få ner varandra.

Islandstaxi, guidning, fornverkstad, käpphästridning, och ljudexpedition är några av aktiviteterna som presenteras i sommarprogrammet på Eketorps borg.

– Ibland är det en historisk plats, ibland kommer det vara en arena. Vi ska exempelvis ha ett bröllop den 20 juli när vårt första brudpar kommer hit, berättar borgchefen Stefan Ahlgren.

Stefan Ahlgren beskriver sommarprogrammet som en dynamisk process men att vissa aktiviteter måste finnas på borgen. Exempel på dessa aktiviteter är guidningar, pilbågsskytte samt den kamplek där man ska försöka få ner varandra från en trähäst med hjälp av varsin säck halm.

Innanför borgens murar kan både vuxna och barn utmana varandra vid de olika stationerna som finns utspridda lite varstans. I en aktivitet testas samarbetet när man ska få en kula att passera en labyrint, i en annan station finns spelet som kallas jättememory, vid en annan ska ett antal kuber byggas upp som bildar ordet Eketorps borg, kan låta enkelt men det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Mina Fredin har tidigare volontärarbetat ett par år vid Eketorps borg. Denna sommar arbetar hon med barnverksamheten.

– Det känns kul att utveckla och optimera för att hitta nya roliga saker. Det kommer inte vara som förut men vi har nya möjligheter och kan lyssna mer på vad besökare vill uppleva, säger hon.

Från vänster: Malin Alvkäll, resurs från Mörbylånga kommun, Mina Fredin, Alexander Rossin och Melker Sandebäck arbetar på Eketorps borg samt borgchefen Stefan Ahlgren.
Foto: Natalia Johansson
Från vänster: Malin Alvkäll, resurs från Mörbylånga kommun, Mina Fredin, Alexander Rossin och Melker Sandebäck arbetar på Eketorps borg samt borgchefen Stefan Ahlgren.

Sammanlagt är det sju personal på Eketorps borg.

– Vi har en bra mix med gamla och unga, som ger en bra känsla. Det finns ett batteri med kunskap och resurser här och i Mörbylånga kommun, säger Stefan Ahlgren och berättar att han känner sig nöjd med de aktiviteter och evenemang som finns med på årets sommarprogram.

I mitten av juli, närmare bestämt vecka 28 kommer Eva Mathis från Mörbylånga kommuns kulturskola att öppna upp en fornverkstad i borgen med mängd olika skapande aktiviteter.

– Det är illustrationer, målande och skapande i lera. Alla de verk av Eketorps borg som är gjorda i lera ska sedan ställas ut här, berättar Stefan Ahlgren.

För den som vill prova på att rida islandshäst finns det möjlighet att besöka Anni Olssons islandshästar. Anni driver företaget Anni Christina Equestrian och med start från och med nu på onsdag den 26 juni kommer hon och hennes hästar att finnas på plats utanför entrén och erbjuda besökare en tur med islandshäst-taxi mellan butiken och borgen.

En annan nytillkommen idé som kommer arrangeras på grusvägen mellan entrén och borg är bakluckeloppis som den 11 augusti.

– Det kanske kan få en del att rysa, men vi lever i ett slit och släng-samhälle där vi behöver fundera på hur vi tar tillvara på resurserna. Det är ju så, den enes skräp är den andres fynd. Den dagen flyttar vi entrén till borgen.

Vidare finns det intresse av att bjuda in näringsliv och föreningsliv att göra saker i borgen som en möjlighet för dem att ha ytterligare ett ekonomiskt ben att stå på.

Gudrun Thielemann, som har skrivit boken Ölandsgängets äventyr, en barnbok om djur som upptäcker Öland, kommer arrangera käpphästridning. Varje söndag kan barn låna en av de manfagra tävlingskäpphästarna och rida till sig ett ridborgarmärke.

Sommarschemat bjuder även på en del extrainsatta aktiviteter under världsarvsveckan som pågår mellan den 15 juni till den 21 juni. En av dessa är ljudexpeditionen för barn, där de bland annat får uppleva hur det kunde låta i borgen för 1500 år sedan. Prisbelönta Flamman och Lågan gör ett besök och visar deras kända barnteater ”Rädda, varna, larma släck!”. Även en världsarvsvandring på det unika landskapet runt borgen tillsammans med en Ölandsguide samt nya berättelser kring Eketorps borg sker under världsarvsveckan.

Aktiviteter på Eketorps borg