Snart premiär för traditionsrik festival – ”Årets höjdpunkt”

RESMO Artikeln publicerades
Long Island String Quartet kommer till Resmo kyrka för sjunde året när stråkkvartettfestivalen anordnas.
Foto: Eva Åkerstedt
Long Island String Quartet kommer till Resmo kyrka för sjunde året när stråkkvartettfestivalen anordnas.

Long Island String Quartet kommer den 13-14 juli för sjunde året till Resmo Kyrka för att erbjuda stråkkvartettfestivalen Long Island String Quartet Festival – Uruppförande.

Festivalen arrangeras av kammarmusikföreningen Musik på allvar och de ser fram emot årets upplaga.

– Det kommer att bli fantastiskt och underbart. Detta är en höjdpunkt på året och en tradition som vi hoppas få länge till, säger Cke Lavér, ordförande i föreningen.

Kvartetten består av Per Nyström som är konstnärlig ledare och spelar cello, Daniel Bard som spelar violin, Claudia Ajmone som spelar violin och Pål Solbakk som spelar viola.

De är internationella musiker som har många restimmar om året runt om i världen. Men det är viktigt för dem att samlas en vecka på Öland varje år.

– Det är en vecka som vi håller väldigt kärt. Det är en tradition och är en av höjdpunkterna på året. Vi flyger och flänger så mycket men en gång om året samlas vi på Öland som är paradiset och gör fantastisk musik tillsammans, säger Per Nyström.

Det började för 15 år sedan då de spelade med Camerata Nordica och spelade på festivalen Barock på Öland.

– Vi tyckte det var tråkigt när den lades ner. Men vi blev kontaktade av föreningen Musik på allvar och vi blev jätteglada. Vi vill uttrycka vår största respekt och beundran för de ideellt arbetande personerna i Musik på allvar som år efter år välkomnar oss och gör den här festivalen möjlig.

– Det är sådana här föreningar som får kultur-Sverige att gå runt, en stor eloge till dem.

På fredagen spelar de Josef Haydns stråkkvartett nummer fem i B-dur, op. 9 och ett uruppförande av Frances Gill som har skrivit stycket Vykort från Sandby borg.

Kvällen avslutas med Antonín Dvořáks stråkkvartett nummer 12. i F-dur, op 96, den ”amerikanska”.

Lördagkvällen inleds med Felix Mendelssohns stråkkvartett nummer tre i D-dur, op 44, nummer ett och avslutas med Dimitri Shostakovich stråkkvartett nummer två i A-dur, op 68.

– Det är en fantastisk stråkkvartettrepertoar. Det är några av de finaste stråkkvartetterna och vi vill ge ett tvärsnitt av historien.

Berätta om Vykort från Sandby Borg...

– Frances Gill kommer att vara på plats och berätta om verket som hon har skrivit till oss och det är första gången som det framförs. Det är vacker och meditativ musik som har djupa undertoner.

Hur känns det att framföra något för första gången?

– Det är verkligen speciellt och särskilt när det är tillägnat till en själv. Det är musik som ingen har hört förut, det är som ett nyfött liv.

Hur är det att spela i Resmo kyrka?

– Det är en fin kyrka och det brukar vara mycket publik. Det blir väldigt intimt och en bra atmosfär.