SMHI: Varnar för hög gräsbrandsrisk

ÖLAND Artikeln publicerades
SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen en varning för att risken för gräsbrand på Öland är stor.
Foto: ARKIV
SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen en varning för att risken för gräsbrand på Öland är stor.

SMHI utfärdade på tisdagseftermiddagen en varning för ökad gräsbrandsrisk på Öland och i stora delar av Götaland. Det gäller framför allt imorgon eftermiddag.

– Det beror på att fjolårsgräset ligger kvar och kan vara torrt. Börjar det brinna kan det lätt bli en okontrollerad spridning, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI:

Men det känns ganska blött i markerna just nu...

– Jo men det kommer in torrare luft och det kan bli ganska soligt. Det gör att gräset torkar och börjar det brinna får det lätt spridning i fjolårsgräset.

– Vi brukar lägga ut en sådan här varning på våren. Nu är vi i februari men det är vårtemperaturer i stora delar av landet.

Hur ska ölänningarna förhålla sig till detta?

– Det är inte som i somras då det var eldningsförbud men de ska ta det mycket försiktigt och vara vaksamma vid eldning utomhus.

Har våren kommit till Öland ännu?

– Inte än men ni ligger bra till. Det krävs att dygnstemperaturen är stigande och över noll sju dygn i följd för meteorologisk vår. Från den 15 februari har det varit det och håller det i sig till torsdag så har ni vår. Men det finns risk för minusgrader på torsdag och därför kan vi inte ta ut något i förskott.

fakta

Definition för Risk gräsbrand

Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Visa mer...