SMHI varnar: Då drabbas Öland som värst

ÖLAND Artikeln publicerades

Öland klarar sig från stormen Knud men inte kallfronten som passerar Götaland österut. Tidigt ikväll blir det som värst för Öland som då drabbas av mycket hårda vindbyar, regn och åska.

Stormen Knud är nu ute i Nordsjön och passerar under kvällen Sydnorge och nordvästra Götaland där Bohuslän väntas bli värst drabbat i Sverige. SMHI utfärdade under torsdagen klass 2-varningar för stormbyar för hela västkusten men numera omfattar de enbart Bohuslän, Dalsland och delar av Västergötland.

För resten av södra Sverige inklusive Öland har det utfärdats en klass 1-varning. Trots att stormen befinner sig på västkusten och rör sig norrut blir inte Öland helt förskonat. Här väntas det bli mycket hårda vindbyar på grund av en kallfront.

– Stormen föregås av en intensiv kallfront som passerar österut över Götaland och Svealand. Vilket gör att det kommer att blåsa ordentligt på Öland med vindbyar på mellan 21 och 24 meter per sekund, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

– Det kommer även att bli regn och lokalt kan det bli några åskknallar men inget utbrett som i somras, fortsätter hon.

När kommer det att bli som värst?

– Mellan klockan 19.00 och 20.00 ikväll verkar det som och då handlar det om vindbyar på mellan 21 och 24 meter per sekund.

Vad bör ölänningarna tänka på?

– Nu när det är mycket löv kvar på träden så kan stora grenar knäckas och det finns även risk för att ett enstaka träd kan fällas. Det gäller att vara försiktig och vaksam i trafiken.

Hur ser det ut resten av helgen?

– Det avtar något men kommer fortsätta att vara mycket blåsigt. På lördagen väntas det bli mellan 15 och 18 meter per sekund i vindbyarna. Det avtar inte ordentligt förrän natten mot söndagen.