SMHI: Så blir vädret i helgen – ”Kan regna väldigt intensivt”

ÖLAND Artikeln publicerades
Under helgen kan det lokalt komma stora regnmängder, särskilt i samband med åska.
Foto: ARKIV
Under helgen kan det lokalt komma stora regnmängder, särskilt i samband med åska.

Stor lokal variation är temat för det öländska vädret i helgen. Det kommer att regna men SMHI har svårt att säga något specifikt om regnmängden.

Det närmaste dygnet väntas det mycket moln och regn eller skurar som rör sig in söderifrån. Dygnstemperaturen kommer att ligga på mellan 9 och 13 grader och det blir hårda vindbyar från nordost.

– Det ser ut att komma en hel del skurar och i samband med detta kan det också förekomma åska. På lördag och söndag blir det inte lika blåsigt men det ser ut att komma en del skurar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under fredagsmorgonen började regnet försiktigt falla över stora delar av Öland. Enligt SMHI:s prognos kan det i Degerhamn, Mörbylånga, Färjestaden och Borgholm bli upp till 11 millimeter regn under dagen. Men Löttorp och Byxelkrok ser ut att få betydligt mindre, bara 1,8 millimeter.

Däremot väntas det komma 14,7 millimeter regn under lördagen i norr. Något mindre ser det ut att bli på södra Öland (7,8 millimeter) och på mellersta Öland (10,6 millimeter). Även på söndag väntas det skurar.

– Under helgen ser det inte ut att bli något ihållande regn utan mer skurbetonat med stor lokal variation. I samband med åska kan det regna väldigt intensivt. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket regn det kan komma.

Hur ska man tolka informationen om regnmängden på er hemsida?

– Regnmängden i prognosen på vår hemsida är en indikation för hur prognosen ser ut just nu och ger ett ungefärligt värde. Men i detta läge är det svårt att säga något exakt. Det kan komma 15 millimeter på en plats men ingenting några kilometer längre bort.

– Det kan vara bra att även läsa texten till prognosen för där står det vad som är osäkert i prognosen.

För några dagar uppgav en av dina kollegor att det såg ut som att det skulle komma ett regnområde mellan Öland och Gotland på måndag...

– Det är svårt att säga något om detta för det är flera dagar tills dess. Men det kan fortsatt komma regn och skurar på måndag i Kalmar län och på Gotland. Läget ser liknande ut för hela området.

FAKTA

Det här är regn och skurar

Regn faller ur ett tjockt molntäcke och håller vanligtvis på några timmar. Beroende på mängden och intensiteten sorteras regn också in i olika kategorier med allt ifrån stänkregn till rikligt med regn.

Skurar är nederbörd som börjar hastigt och inte varar särskilt länge. De faller ur bymoln som täcker ett ganska litet område till skillnad från utbredda regnmoln som ger långvarigare regn.

Källa: SMHI

 

Visa mer...