SMHI: ”Nu är det vår” – värmechock på väg

Öland Artikeln publicerades
– Våren kom egentligen redan förra fredagen till Öland, men vi kunde konstatera det först igår kväll. När våren väl har kommit, då är den här, säger Max Lindberg Stoltz meteorolog på SMHI.
Foto: Natalia Johansson
– Våren kom egentligen redan förra fredagen till Öland, men vi kunde konstatera det först igår kväll. När våren väl har kommit, då är den här, säger Max Lindberg Stoltz meteorolog på SMHI.

Från tisdagens varningar för ökad risk för gräsbrand, följt av snöfall och minusgrader till att nu kunna fastställa: nu är det vår!

– Det svänger snabbt, konstaterar meteorologen Max Lindberg Stoltz på SMHI.

På söndag runt lunchtid visar prognosen en temperatur på hela 11 grader.

– Det blir en liten skiftning här i temperaturen jämfört med hur det har varit de senaste dagarna. Vi kommer få in mildare luft med start idag fredag när en varmfront passerar Sverige. Den kommer röra sig österut under dagen. Man kan säga att det kommer märkas en liten tjuvstart imorgon med i alla fall ett par enstaka plusgrader. Runt 2 till 4 grader på lördagen, och upp till 11 grader på söndag.

Hur länge håller värmen i sig?

– Det verkar som den håller i sig tio dagar framåt, så långt vi kan se. Det skiftar ju lite mellan dagarna men det kommer hålla sig runt plussidan. Runt nattetid kan det krypa ner till nollgradigt.

Är det vår nu?

– Stora delar av Öland har nu en meteorologisk vår. Det är bara norra udden som ser ut att ha vinter, resten av ön har vår.

Vilka kriterier krävs för att det ska bli meteorologisk vår?

– Medeltemperaturen över ett helt dygn måste vara över noll grader. Det betyder att det faktiskt kan vara minusgrader på nätterna. Det ska vara så sju dagar i sträck, säger Max Lindberg Stoltz och berättar att våren kan fastställas som först sju dagar efter den 15:e februari.

– Våren kom egentligen redan förra fredagen till Öland, men vi kunde konstatera det först igår kväll. När våren väl har kommit, då är den här.